ПРВО „сито“ Савета безбедности кроз које су прексиноћ прошли кандидати за новог генералног секретара Уједињених нација, позиционирало је српског кандидата Вука Јеремића на треће место, а ако се гледају само кандидати из Источне Европе, он је други на табели.

Бивши шеф наше дипломатије је од 15 чланица СБ УН добио девет позитивних и четири „обесхрабрујућа“ гласа, а две су наводно биле уздржане. Према договору на Ист Риверу, резултати гласања се не објављују, али, како „Новости“ сазнају из дипломатских кругова у Њујорку, нашег кандидата подржале су најамње три сталне чланице СБ: Русија, Кина и највероватније – Француска. Нема потврде какве су ставове заузели Лондон и Вашингтон.

Верује се да су ветар у леђа српском кандидату биле и барем пет несталних чланица СБ из редова оних земаља са којима је Јеремић као министар спољних послова, а касније и као председавајући Генералне скупштине УН успоставио посебно добре односе. Па се позитивни гласови „приписују“ Анголи, Египту, Малезији, Шпанији и Венецуели.

У други круг гласања који ће уследити већ следеће недеље Јеремић улази задовољан, а за сајт „Форин полиси“ је изјавио:

– Ово је успех за све оне који настављају трку. Ово није спринт, већ маратон и много посла нас чека у недељама које следе.

Иако до коначне одлуке у октобру, следи још неколико неформалних бодовања, према резултатима од четвртка који су процурели у јавност, тренутни апсолутни фаворит је Антонио Гутереш, бивши португалски премијер и бивши комесар УН за избеглице. Њега је подржало 12 земаља, три су биле уздржане и није добио ниједан негативан поен.
Иза њега нашао се некадашњи председник Словеније Данило Тирк, први амбасадор ове државе при УН и помоћник генералног секретара УН за политичка питања од 2000-2005, као најбоље пласиран из нашег окружња.

Дебакл је доживела бивша шефица хрватске дипломатије Весна Пусић, са свега два „охрабрујућа“ и 11 „негативних“ мишљења, а на зачељу листе је и бивши премијер Црне Горе Игор Лукшић.

Мада нема писаних пропозиција, дипломате на Ист Риверу очекују да се кандидати који су се суочили са великим бројем негативних мишљења сами повуку из трке, поготову ако претпостављају да су им „црвено светло“ упалиле неке чланице СБ са правом вета.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here