У незапамћеним мерама безбедности председник Русије данас борави у једнодневној посети Словенији. Километарске колоне у Хрватској и Словенији. Обилазак руске капелице и нови пословни договори
ТРЕЋИ долазак Владимира Путина у Словенију показатељ је пријатељских односа двеју држава, а руски председник данас ће присуствовати и постављању споменика палим руским војницима који је подигнут у предграђу Љубљане. Путин исте вечери путује назад у Москву.

Од свих земаља региона само су Србија и Словенија, упркос западним санкцијама Русији, задржали са Москвом добре економске односе. Званична Љубљана је издржала притисак Брисела и Вашингтона који су се противили економској сарадњи Словеније и Русије.

Први пут Путин је био у Словенији пре 15 година, када се тамо сусрео са тадашњим председником САД Џорџом Бушом. Пре пет година у својству руског премијера, Путин је са Борутом Пахором разговарао о прикључењу Словеније „Јужном току“. Сада ће двојица председника на Брду код Крања разговарати о бројним новим пројектима који су у припреми.

Долазак Путина има и симболички значај, јер ће се нагласити дубоко пријатељство словеначког народа и храбрих руских војника који су пре сто година на Вршичу градили пут у незамисливо тешким зимским условима. Многи су умрли и њихове кости почивају испод горског пута изнад Крањске горе, где ће Путин обићи руску капелицу. Том ће приликом Словенци исказати још једанпут захвалност Русима за све што су за њих урадили у Првом и Другом светском рату.

Словеначка предузећа много раде у Русији. Словеначки извоз у Руску Федерацију износи око 800 милиона евра и Русија је за Словенију седма земља где се пласира целокупни извоз. У Русији су присутне словеначке компаније попут „Горења“, „Крке“, „Перутнине Птуј“, и очекују се разговори о наставку сарадње.

Долазак Путина у време терористичког таласа који се шири Европом дуго је припреман и са безбедносног становишта. То је једна од најкомпликованијих безбедносних операција са којима су се Словенци сусрели. Због посебних мера уочи доласка Путина, на словеначким и хрватским путевима владају незапамћене гужве, а колоне су дугачке и тридесетак километара.

Затворен је и љубљански аеродром „Брник“, а полиција засада не открива колико ће дуго бити обустављен долазак и одлазак авиона. Ауто-пут који води према Хрватској једно је време био потпуно затворен, а многе бензинске пумпе не раде. Уверили смо се да је полиција почела са провером и контролом возила још у петак.

Још се не зна колико ће полицијаца учествовати у овој великој безбедносној операцији. Деле се освежавајућа пића возачима у колони. Упозорене су и аустријска и немачка страна на проблеме на путевима.

ПРАГМАТИЧНИ СЛОВЕНЦИ

МОСКВА – ОД свих бивших југословенских република, а затим самосталних држава, најбоље су Словенци искористила углед старе, заједничке државе. Док су други међусобно ратовали, они су трговали са Русијом. Они су деведесетих година први отворили у Русији робну кућу „Триглав“ са својим производима, о чему Срби само причају већ две деценије. Словенци су први направили у Подмосковљу у месту Истра фабрику лекова. „Крка“ и „Лек“ су годинама били испред светских гиганата по продаји лекова у Русији. Годинама су се на руским тролејбусима „возиле“ рекламе кућних апарата „Горење“. Користећи кредите Словеначке банке за развој „Рико“ зида објекте у Русији користећи словеначке материјале. Чували су бизнис, нису се свађали са Москвом, иако су ушли и у НАТО и у ЕУ. За разлику од њих, Хрвати су стопирали пројект градње нафтовода, јер су им то сугерисали у Вашингтону, а онда свели економску сарадњу на минимум. Доказујући лојалност Вашингтону, Хрвати су увек били међу „првоборцима“ у пропагандном рату против Русије. Придружио им се и владар Црне Горе Мило Ђукановић.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here