У протеклих пет година у саобраћајним незгодама у Србији смртно је страдало 2.867 особа, док је 100.069 повређено, показују подаци Агенције за безбедност саобраћаја Србије, на које подсећа Градски завод за јавно здравље Београда поводом Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода.

Сваке треће недеље у новембру месецу широм света обележава се Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода. Овај дан је посвећен сећању на милионе погинулих или повређених у саобраћајним незгодама, њиховим породицама, као и одавању почасти свим припадницима хитних служби и другим професионалцима који се свакодневно сусрећу и и предано боре са последицама саобраћајног трауматизма.

Највећи број погинулих лица у Србији чине возачи и путници у путничким возилима – 1.302, односно 45 одсто од укупног броја погинулих, следе пешаци – 718, односно једна четвртина погинулих, затим бициклисти и моторизовани двоточкаши којих је било 261, односно 256, редом, што чини по девет одсто погинулих.

У Београду је у наведеном периоду погинуло 507 особа, док је 3.862 било теже, а 29.288 лакше повређено.

У нашој земљи је само у току 2018. године неисправност возила била узрок 21 саобраћајне незгоде са смртним исходима, 301 са повређеним лицима и 276 саобраћајних незгода са материјалном штетом, а као најчешћи фактори наводе се неисправност уређаја за заустављање, неодговарајући, неисправни или лоше надувани пнеуматици, неисправност светала или показивача правца, неисправност уређаја за управљање, као и неадекватно означено вучно возило – прикључак.

Подсећамо да су главни фактори ризика за повреде у саобраћају:

Неприлагођена и непрописна брзина
Вожња након употребе алкохола и дрога
Умор
Избегавање употребе сигурносних појасева!
Некоришћење или неадекватно коришћење ауто-седишта за децу !
Неношење кациге код мотоциклиста
Употреба мобилних уређаја током вожње
Лоша путна инфраструктура
Неадекватно одржавана возила!

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here