U proteklih pet godina u saobraćajnim nezgodama u Srbiji smrtno je stradalo 2.867 osoba, dok je 100.069 povređeno, pokazuju podaci Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije, na koje podseća Gradski zavod za javno zdravlje Beograda povodom Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

Svake treće nedelje u novembru mesecu širom sveta obeležava se Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda. Ovaj dan je posvećen sećanju na milione poginulih ili povređenih u saobraćajnim nezgodama, njihovim porodicama, kao i odavanju počasti svim pripadnicima hitnih službi i drugim profesionalcima koji se svakodnevno susreću i i predano bore sa posledicama saobraćajnog traumatizma.

Najveći broj poginulih lica u Srbiji čine vozači i putnici u putničkim vozilima – 1.302, odnosno 45 odsto od ukupnog broja poginulih, slede pešaci – 718, odnosno jedna četvrtina poginulih, zatim biciklisti i motorizovani dvotočkaši kojih je bilo 261, odnosno 256, redom, što čini po devet odsto poginulih.

U Beogradu je u navedenom periodu poginulo 507 osoba, dok je 3.862 bilo teže, a 29.288 lakše povređeno.

U našoj zemlji je samo u toku 2018. godine neispravnost vozila bila uzrok 21 saobraćajne nezgode sa smrtnim ishodima, 301 sa povređenim licima i 276 saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom, a kao najčešći faktori navode se neispravnost uređaja za zaustavljanje, neodgovarajući, neispravni ili loše naduvani pneumatici, neispravnost svetala ili pokazivača pravca, neispravnost uređaja za upravljanje, kao i neadekvatno označeno vučno vozilo – priključak.

Podsećamo da su glavni faktori rizika za povrede u saobraćaju:

Neprilagođena i nepropisna brzina
Vožnja nakon upotrebe alkohola i droga
Umor
Izbegavanje upotrebe sigurnosnih pojaseva!
Nekorišćenje ili neadekvatno korišćenje auto-sedišta za decu !
Nenošenje kacige kod motociklista
Upotreba mobilnih uređaja tokom vožnje
Loša putna infrastruktura
Neadekvatno održavana vozila!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here