Међу избеглицама у Немачкој постоји и велики број девојчица које су из својих земаља дошле удате – по традиционалном исламском праву.

Суд у Бамбергу је одлучио да се не меша у постојање овог дела „шеријатског права“ у Немачкој, што је изазвало огорчење јавности, преносе немачки медији.

У Немачкој су почеле жестоке расправе о избегличким брачним паровима у којима је супруга – малолетна, преноси Дојче веле.

Организације за дечиа права попут Уницефа или „СОС – дечје село“ годинама критикују такве бракове који се склапају у муслиманским државама.

Према наводима „СОС – дечјег села“, годишње 15 милиона девојчица бива присиљено да ступи у брак, махом удајом за много старије мушкарце, који их присиљавају на сексуалне односе, што доводи до траума, компликованих трудноћа и порођаја.

Према немачком Грађанском закону, у брак смеју да ступе само пунолетне особе, а у изузетним случајевима власти допуштају и венчања особа које су навршиле 16. годину.

Према исламском праву, девојчице су стасале за удају по навршеној деветој години, а дечаци – када напуне 12 година.

Расправа се распламсала након што је Виши суд у Бамбергу признао брак 14-годишње Сиријке удате за 21-годишњег мушкарца који је уз то и њен рођак.

Kанцеларија за младе није признала тај брак и раздвојила је супружнике, преузевши старатељство над девојчицом.

Брачни пар се због тога жалио Суду за породична питања, а тај суд је оценио да „девојчица није у стању да сагледа сву комплексност и последице брака“.

Случај је стигао до вишег суда који је овај брак прогласио правно важећим позивајући се на парагаф 1633 Грађанског законика, који каже да „удата малолетница сама сме да одређује где се задржава и са ким ће контактирати“.

Девојчица и њен супруг су у тренутку склапања брака сиријски држављани који су се венчали у Сирији, тако да је суд у овом случају заправо пресудио у складу са сиријским правом.

Kао закључак овог случаја, медији су пренели дефиницију да суд може да спречи склапањаетаквог брака, али да се не меша у већ склопљене бракове те врсте у њиховим домовинама, преносе немачки медији.

Многи стручњаци и велики део немачке јавности нису задовољни тим објашњењем.

У неким медијима, а посебно на друштвеним мрежама, појавили су се наслови: „Дечји бракови дозвољени у Немачкој“, „У Немачкој важи шеријатско право“ и слично, наводи Дојче веле.

„Бракови у којима старији мушкарци искоришћавају беду појединих породица и жене се девојчицама представљају кршење фундаменталних права жена и деце“, рекао је министар правде Северне Рајне – Вестфалије Томас Kушати и додао да „Због тога морамо да озбиљно размотримо могућност да се у будућности признају само бракови у којима су оба партнера пунолетна“.

Није познато колико се малолетних женских избеглица које су у браку тачно налази у Немачкој.

У Баварској је до краја априла ове године евидентиран 161 случај удатих избеглица млађих од 16 година, у Баден-Виртембергу – 117, а у Северној Рајни – Вестфалији – 188 случајева.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here