Председник Француске Франсоа Оланд је у обраћању новинарима рекао да је повукао првобитну одлуку да ванредно стање укине 26. јула и продужио га је на још три месеца

Француска мобилише још 10.000 војника које ће распоредити широм земље. Најављени појачани напади француске авијације у Сирији и Ираку, јавили су француски медији после Оландовог говора.

Он је раније у четвртак рекао да ванредно стање не може бити више на снази и да ће га укинути, након нешто више од осам месеци, 26. јула.

На краткој конференцији коју је одржао нешто пре 4 сата по средњоевропском времену, саопштио је да међу страдалима има и деце. Навео је да се не може негирати да је у питању терористички напад.
– Француска је поново нападнута, страхота је поново ударила на Француску, рекао је Оланд. Он је истакао да је напад извршен на национални празник, који је симбол слободе. Јасно је да ми морамо све урадити да се боримо против тероризма… Возач камиона је убијен, али морамо да видимо да ли он има сараднике – навео је.

Он је најавио операције највишег нивоа и продужио ванредно стање на још три месеца.
Ништа неће уништити нашу вољу да поразимо тероризам, рекао је председник Француске.

Зато сам одлучио да се одржи висок ниво полицијских снага, као и да позовем добровољце из војске да се придруже и помогну полицији – додао је.

Навео је да ће све снаге бити стављене на располагање породицама жртава и повређенима, и да је солидарност већ показана.

Цела Француска налази се пред претњом од исламског тероризма, морамо да покажемо апсолутну опрезност и одлучност, додао је.
– Ми ћемо ојачати наше напоре у Сирији и Ираку против оних који нас нападају на нашем тлу – рекао је председник Оланд.

Најавио је да ће Ницу посетити данас, како би био ту да подржи грађане.

Информер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here