Власт и опозиција припремају стратегију за изборни окршај у српској престоници. Коначан број учесника зависи и од тога ко ће све стати уз Драгана Ђиласа
УКОЛИКО опозиција не направи договор о удруженом изласку на београдске изборе, а владајућа коалицији са републичког нивоа такође одлучи да на гласање иде у више колона, у битку за власт у престоници могло би да се укључи 20 листа.
Како сада ствари стоје, напредњаци су најближи одлуци да не наступе у широком фронту, већ да на њиховој листи, која ће носити име Александра Вучића, од партнера евентуално буду ПУПС и Покрет социјалиста Александра Вулина.
То значи да ће социјалисти, највероватније, имати своју листу, на којој ће бити Драган Марковић Палма, а могуће и Расим Љајић са СДПС. Шеф СПС Ивица Дачић поручио је да ће дилему да ли ће његова странка пред бираче у Београду наступити на листи са СНС одлучити – математика:

– Видећемо да ли добијамо више са заједничком листом или ако идемо одвојено. Политичка сагласност и СНС и СПС постоји, само је ствар процене.

Момо Чолаковић, функционер ПУПС, каже нам да ће та странка тек разматрати како ће наступити на изборима, али да очекује да то буде као и досад – заједно са напредњацима.

И из табора СНС поручују да одлука о евентуалним савезима још није донета, али да је победа неупитна. Претпоставља се да ће за њихову кампању бити задужен први човек београдског СНС Небојша Стефановић, а за оперативне послове шеф Извршног одбора Дарко Глишић.
Коначан број “тркача” за власт у главном граду у великој мери ће зависити и од одлуке бившег градоначелника Драгана Ђиласа да се поново кандидује за ту функцију. Док он јавно поручује да о томе “још размишља”, спекулише се да се увелико пакују договори са Сашом Јанковићем и Вуком Јеремићем, али и другим опозиционим странкама да га подрже.

Тамара Трипић, потпредседница ДС, која се помиње и као могући кандидат ове странке за градоначелника, позива на “синергију гласова и тврди да демократе неформално разговарају са већином опозиционих партија које су спремне да мењају власт у Београду, укључујући и Сашу Јанковића”.

Уколико се договор о удруженом наступу не постигне, према досадашњим најавама, сами на изборе ићи ће ДС, ДјБ, ЛДП, ДСС, Не да(ви)мо Београд…

– Саша Радуловић највероватније неће бити наш кандидат за градоначелника, већ неко из београдског миљеа, ту препознатљив, а отворени смо и за нестраначког кандидата – каже нам Душан Павловић, потпредседник ДјБ.

Самостално иде Александар Шапић, а “солираће” и радикали.
ШЕШЕЉУ БРОЈ ЈЕДАН

КАКО сазнајемо, носилац листе СРС биће лидер ове партије Војислав Шешељ, а други на листи Миљан Дамјановић, иначе кандидат за градоначелника. Њих двојица ће бити једини од високих страначких функционера на списку 110 радикала предложених за одборнике. Сви остали биће кадрирани из градске базе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here