Испоруке гаса централној Европи могле би доћи са југоистока, из Турске, кажу у аустријској компанији ОМВ

стријска нафтна и гасна компанија ОМВ, која учествује у пројекту изградње гасовода „Северни ток 2”, не доживљава „Турски ток” као директног ривала, изјавио је данас Манфред Лајтнер, члан извршног одбора компаније, на конференцији за новинаре у Бечу. „Ту не видим конкуренцију. Уколико бацимо поглед на будуће транзитне руте, испоруке гаса централној Европи могле би доћи са југоистока, из Турске, а одређене количине гаса ће се вероватно сусрести на тржишту, али то неће утицати на имплементацију пројеката”, изјавио је Лајтнер, додајући да „у том смислу, испоруке преко ’Турског тока’ неће утицати на пројекат ’Северни ток 2’”, преноси руска агенција Тас.

Пројекат „Северни ток 2” предвиђа изградњу две линије гасовода од Русије до Немачке по дну Балтичког мора, укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње. Пројекат ће реализовати заједничка компанија „Њу Јуроп пајплајн”, у којој ће руски „Гаспром” имати удео од 50 одсто, док ће немачком „Униперу” (филијали Е.ОН-а), „БАСФ/Винтершелу”, британско-холандском „Шелу”, аустријском ОМВ-у и француском „Енжију” припасти по десет одсто акција. Споразум о изградњи гасовода „Турски ток” постигнут је у децембру 2014. године, након што се због изостанка сагласности Бугарске изјаловио пројекат изградње гасовода „Јужни ток”.

Првобитним планом било је предвиђено да четири линије гасовода „Турски ток” имају капацитет од 63 милијарде кубних метара гаса годишње. Међутим, генерални директор руског „Гаспрома” Алексеј Милер изјавио је прошле јесени да ће се градити само две линије гасовода, јер гасовод „Северни ток 2” може да покрије растућу тражњу Европе за гасом. Након што су турске војне снаге обориле у новембру руски војни авион на сиријској граници, руски министар енергетике Александар Новак саопштио је да су преговори о изградњи гасовода „Турски ток” обустављени.

Осам месеци после обарања руског војног авиона Су-24, због чега су се односи две земље драстично погоршали, председници Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, састали су се прекјуче у Санкт Петербургу у покушају да реше проблеме и окрену нову страницу. Они су на јучерашњем састанку изразили подршку имплементацији пројекта „Турски ток”, а Путин је изјавио да нема сумњи у погледу његове реализације, која би, како је навео, могла почети ускоро. Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је званична Анкара спремна да Европи врати испоруке природног руског гаса путем гасовода „Турски ток”, наводећи да ће тај пројекат бити реализован.

После њиховог састанка, руски министар енергетике Александар Новак изјавио је да је „Гаспром” већ почео преговоре са турском страном о обнављању градње „Турског тока”, и да је његово министарство послало Анкари план о изградњи гасовода. Новак је, такође, изјавио да би прва линија гасовода могла бити завршена у децембру 2019. године. „То ће вероватно бити у 2019. години”, изјавио је Новак за руску телевизијску станицу „Русија 24”, преноси Танјуг.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here