Турски пилот је у новембру прошле године сам донео одлуку да обори руски авион Су-24 који је, према верзији турске стране, већ напустио ваздушни простор Турске, изјавио је у интервјуу за „Спутњик“ заменик председника владајуће турске Партије правде и развоја и посланик Јасин Актај.

Авијација Турске је 24. новембра прошле године оборила руски бомбардер Су-24. У Анкари тврде да је оборени авион нарушио турски ваздушни простор. Министарство одбране Русије тврди да се Су-24 налазио на небу изнад Сирије.

Актај је истакао да је ситуација са обореним руским авионом представљала нејасне тренутке за Турску.

„Наравно да су нарушавање ваздушног простора током 17 секунди и понављање таквих нарушавања недопустиви, али оставимо то по страни. Одлука да се авион обори донета је у ваздуху. Такве одлуке доноси пилот и он се руководи правилима примене силе. Међутим, он може себи да приушти могућност да не обори авион који је нарушио ваздушни простор на кратко време и који намерава да га напусти“, рекао је Актај.

Истовремено, истакао је да је Турска штитила дејства свог пилота „да не би доводила у питање наша правила примене силе“.

„Као крајњи резултат Турска и Русија решиле су проблем између себе, хвала Богу. Ако се извештаји о хватању пилота који су оборили Су-24 потврде, то ће допринети бољем односу између Русије и Турске и стимулисати постојеће споразуме између држава“, рекао је Актај.

Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here