Познатог кошаркаша Енеса Кантера одрекла се породица због његовог политичког уверења, а он је одговорио узимањем презимена највећег Ердогановог непријатеља.

Догађаји после неуспелог пуча у Турској показују да у свим друштвеним сферама ништа више неће бити као пре. Дубина политичког превирања и страственост уверења нису поцепали само грађане већ и породице, о чему сведочи и драма велике турске кошаркашке наде двадесетчетворогодишњег Енеса Кантера, високог 211 центиметара , трећег пика на НБА драфту 2011, која показује колико дубоко сежу искључивост и нетолерантност.

Од доласка у Америку тек пунолетни Кантер постао је присталица покрета Хизмет, верског вође Фетулаха Гулена, некадашњег блиског сарадника председника Турске Реџепа Ердогана, који је после политичког разлаза уточиште пронашао у САД.

Још тада Кантер је у домовини постао „персона нон грата”, а своја политичка уверења често је испољавао путем друштвених мрежа, што је изазвало осуде већине у Турској.

Због отворене подршке Гулену изостављен је са репрезентативног списка за олимпијске квалификације, почетком јула, на шта је Кантер оштро реаговао.

Челнике турског кошаркашког савеза тада је на „Твитера” окарактерисао као „лопове, диктаторе, фашисте и тиране”, а десетак дана касније, када су избили немири у Турској, дао је подршку пучистима и Гулену, ког је Ердоган означио као коловођу покушаја државног удара.

Кантеров избор и начин на који је испољавао приврженост Гулену изазвали су бурне реакције међу Ердогановим присталицама, а и у Енесовој породици. Његов отац, професор хистологије на универзитету у Једрену, Мехмет Кантер пре три дана писмом је поручио сину да га се он и породица одричу.

„Упозоравао сам Енеса, али он није престао да објављује ’твитове’ против нашег председника и турског народа. Ми као породица Кантер не подржавамо његове увредљиве речи и због тога га се одричемо. Желимо да нашем председнику и турском народу кажемо да нам је жао што имамо таквог сина”, стоји у писму Енесовог оца.

На одговор „залуталог” сина није се чекало дуго. Енес Кантер је дан касније узвратио на „Твитеру”:

„Изгубио сам мајку, оца, браћу и сестре, целу фамилију и рођаке, све оне које сам волео и поштовао 24 године. Мој отац ме је замолио да променим презиме, моја мајка која ме је родила ме се одрекла, моја браћа са којом сам одрастао ме игноришу, моји рођаци више не желе да ме виде. Не само један, већ хиљаду Енеса би се жртвовало за хизмет, дао бих живот по хиљаду пута за ову ствар. Бог је дао мој живот у руке драгог хоџе. Жртвовао бих се и отишао на небо за хизмет. Љубав према мом драгом хоџи је већа од било које љубави, од љубави према мајци, оцу, браћи. Жртвовао бих целу породицу за хизмет, за нашу ствар. Нека нико не сумња, Бог ће пригрлити све оне верне чланове ове ствари и донеће нам победу. Будите стрпљиви. Не смемо да паднемо на овом тесту, не смемо да будемо губитници на путу победе. Од данас, моја цела породица је хоџа Гулен”, написао је Енес Кантер, уз потпис – Енес (Кантер) Гулен!

Енес је рођен у Цириху, где је његов отац завршавао постдипломске студије, а кошаркашку каријеру започео је у Фенербахчеу. У Америку је стигао као средњошколац, а покушај да се домогне универзитета Кентаки који је међу водећим у НЦАА лиги пропао је због тога што је примао новац у Фенербахчеу.

После годину дана паузе изашао је на драфт и већ иза себе има шест НБА сезона (одиграо 395 утакмица, просечно 10 поена и 6,5 скокова) у Јути и Оклахоми.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here