По Мехмету Kемалу Бозају, Срби се као и Турци у тешким временима уједињују

Турски амбасадор у Србији Мехмет Kемал Бозај изјавио је да српски народ може боље од других народа да разумије жељу турског народа да очува јединство и интегритет своје државе.

Бозај је на скупу у београдском Институту за европске студије истакао да је недавни покушај државног удара био удар против јединства и интегритета турске државе, али да је то турски народ препознао и спречио заверенике. Напомињући да су у осуди пуча били јединствени и представници свих парламентарних турских партија, како на власти, тако и у опозицији, Бозај је истакао да Турци могу имати различите политичке ставове и партије, али да се у тешким временима уједињују.

„Срби то добро знају, јер је српска нација таква врста нације. Српски народ може да разуме нас много боље него други народи“, закључио је Бозај. Он је оценио да ће бити потребно време, али да ће Турска преживети и изаћи јача из ове кризе, јер сада „чисти вирус и чисти турско друштво од малигних ћелија“ које се, како је описао, „налази у више органа тијела и на више мјеста него што смо могли да замислимо“.

„Турску је основао Мустафа Kемал Ататурк током великог рата за независност и ми не желимо да допустимо никоме да отме секуларну демократску државу из руку турског народа“, поручио је Бозај. Он је навео да група Фетулаха Гулена жељела да овлада турском државом уз помоћ судија, тужилаца, медија и других структура и да постоје докази да од тога још није одустао.

Бозај је навео да Турска сада припрема доказни материјал о умешаности Петулаха Гулена у пуч, који ће ускоро бити послати САД како би он био изручен Турској. „Не вјерујемо да су САД стајале иза Гулена, ни да ће стајати. Они од нас траже конкретне доказе и документа за Гуленову екстрадицију. Доказни материјал, укључујући и изјаве са саслушања, се припремају и ускоро ће бити представљени властима САД“, рекао је Бозај.

Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here