Републички инспектор забранио је Железари Смедерево одлагање руде сидерит док не испуни све услове, тако да не угрожава живот и здравље становника и животну средину, сазнаје Политика.

Железари је наложено да без одлагања предузме мере како би се концентрација загађујућих материја свела на минимум, као и да се заустави формирање “пирамиде” руде сидерит, како би се спречила емисија прашине, преноси Нова економија писање листа.

Пре седам дана локални покрет Тврђава алармирао је јавност због црне прашине која је покрила куће и дворишта у околини Железаре.

Железари је наложено да републичку инспекцију о заштити животне средине обавести о предузетим мерама. Ако се то не буде спроводило, биће размотрено подношење прекршајних и других пријава.

Покрет Тврђава поднео је и притужбе Министарству екологије и Републичкој инспекцији.

“Ово је екотероризам, ово је директно угрожавање живота људи у Смедереву. Ми смо колатерална штета приватних интереса кинеског инвеститора који се према нама понаша као да смо пацови, а не људи. Најгоре је што држава ћути”, изјавио је Коља Крстић, координатор Покрета Тврђава.

Како је објављено на тој Фејсбук страници, због тог инцидента, који је само један у низу, отежано се дише.

“Ово је страшно, куће, дворишта и усеви су нам прекривени црним прахом. Ово постаје неиздрживо, они се иживљавају над нашим здрављем. До сада смо се суочавали са црвеном кишом, челичном прашином, али ово што се десило јуче је за нас ново. Ужас!”, рекао је мештанин Радинца, Владимир Милић, који живи на 50 метара од Железаре.

Извор: Нова економија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here