Само петоро министара је континуирано на власти од када су 2012. године коалицију направиле СНС, СПС и њихови партнери.

Поред Александра Вучића и Ивице Дачића, који су се смењивали на месту премијера, све реконструкције и изборе преживели су још Зорана Михајловић, Расим Љајић и Александар Вулин.

Сви остали су накнадно ушли у тимове Дачића и Вучића. Додуше и ови који су континуирано у власти више од четири године мењали су ресоре, али министарске фотеље не.

Тако је будућа потпредседница владе и министарка саобраћаја и инфраструктуре најпре водила Министарство енергетике, да би је, након што је преузео функцију премијера, њен шеф партије пребацио у ресор који ће и у будуће водити.

Слична је судбина и Александра Вулина, који је у првој влади ове две партије био без портфеља, задужен за Kосово и Метохију, да би са доласком лидера напредњака на место председника Владе, постао министар за рад и социјалну политику.

За разлику од њих, Расим Љајић је од самог почетка на потпредседничком месту и води Министарство трговине и телекомуникација, које је након 2014. године проширено и туризмом.

Бакић: Замајавање јавности

Аналитичар Јово Бакић каже да од промена министара не треба пуно очекивати и да су у „ауторитарним режимима министри слуге ауторитарног вође“, као и да у принципу „ништа од њих не зависи“.

Бакић је у изјави агенцији Бета рекао да је увођење нових имена у Владу Србије „замајавање јавности“.

– Да јавност има о чему да прича, да се све време људи забављају тиме шта који човек обавља, а не заправо да се сагледава у каквом наопаком систему живимо и колико је очајно друштвено стање – навео је Бакић.

Он је оценио да су „стари министри“ у новој Влади Србије „катастрофални“.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here