Листа 10 најпродаванијих производа у првих девет месеци ове године изненађујућа је по много чему. Према тој листи, Срби имају прилично нездраве навике, јер купујемо пиво, кафу, шећер и крем бананице, а на листи нема поврћа, и ту је само једна врста воћа – банане

Министарство трговине спровело је истраживање о потрошачким навикама људи у Србији, а резултати говоре да се међу првих десет намирница које купујемо у маркетима налази пиво, али не и млеко и сапун.

Листа 10 најпродаванијих производа у првих девет месеци ове године изненађујућа је по много чему. Према тој листи, Срби имају прилично нездраве навике, јер купујемо пиво, кафу, шећер и крем бананице, а на листи нема поврћа, и ту је само једна врста воћа – банане. Поред тога, купујемо јаја, бели хлеб, газирану и негазирану воду и свињско месо.

Начелник Сектора за трговину и услуге у Министарству трговине Жељко Ракић рекао је за Информер да је изненађујуће то што људи купују свињско месо, али не пилетину која је јефтинија од њега.

– Занимљиво је и што се све више купује негазирана и минерална вода. Могуће је да се вода куповала више из предострожности или страха да вода са чеме није исправна – каже Ракић.

Потпредседник Националне организације потрошача Србије (НОПС) Зоран Николић сматра да је та листа одраз нашег немара према себи и лоших навика.

– На високом петом месту налази се пиво, што је јасан показатељ да се у нашој земљи много конзумира алкохол. Лоше је и то што на листи има само једна врста воћа и уопште нема поврћа – рекао је Николић.

Он сматра да је такође страшно што на листи нема ни млека нити млечних производа, јер то говори да смо потпуно окренути од здравог живота. Такође, нема ни једног производа из асортимана кућне хемије.

– Не видим ништа од кућне хемије, па чак ни најобичнији сапун. То нема никакве везе са стандардом, већ са нашом нехигијеном.

Према његовим речима, чињеница да се међу најпродаванијим производима налази вода, говори да међу нама постоје огромне класне разлике. јер, са једне стране, имамо људе који купују јаја, јер не могу себи да приуште месо и рибу, а са друге имамо оне који могу себи да омогуће да купују воду, иако је она са чесме потпуно исправна.
Телеграф

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here