Ратни војни ветерани, учесници рата из 1999. године, окупили су се и данас испед Владе Србије са захтевом да им се исплате ратне дневнице.

Ипак, изгледа да их нико не чује јер, како кажу, нико од представника власти их до сада није саслушао, иако су ту од 17. октобра.

– Борци више од пет година воде спорове са Министарством одбране, тужбама за дискриминацију. За то време држава је исплатила судске трошкове у висини од 100 милиона евра, појединим адвокатима, војним правобраниоцима и неким државним функционерима. Борци који су тужили од овог новца нису добили ни један динар, чак су плаћали судске таксе. Када су судови почели да усвајају тужбе за дискриминацију трошкови су износили и више од 80.000 динара. На суђењима је било јасно да постоје дилови и да се увећавају судски трошкови. Гинули смо да би неко пунио своје џепове. Све што сам вам сада навео слао сам Вучићу, Вулину, Ани Брнабић, али никад нисам добио одговор, каже Дејан Милошевић, председник Удружења бораца „Гвоздени пук“.

– Нас је видело и чуло само неколико телевизија, неколико медија, и нико више. Нас овде гледају као псе, имамо већ три обећања да ће да нас приме, а у ствари нас лажу. Кажу нам да се нисмо најавили. Ово нема нигде на свету, овакав став, овај злочин. Ипак, остајемо овде и очекујемо да ће се ипак удостојити да нас приме. Али да нас ни министар Ђорђевић не види, да се није удостојио да нас прими, то је нечувено. Можемо ми да чујемо сваки одговор па и да то што тражимо нећемо добити. Бар тако да нам се обрате. Овако се не понаша ни стока, рекао нам је Радиша Јеремић, војни ветеран из околине Шапца.

Он још наводи да су ратне дневнице многима исплаћене у седам општина на југу Србије, а да нико од њих, који су се окупили није добио ни динара. Због лоше позиције у којој се налазе они траже да се укине дискриминација, а поред Владе Србије обраћали су се и на адресу Врховног касационог суда.

– Тешко је све ово што нам се дешава, али када смо преживели рат преживећемо и све ово. Штрајкујемо глађу већ трећи дан. Чујемо само обећања, ништа се конкретно не дешава. Али ми остајемо овде, да се боримо, и нема назад. Доказали смо на суду да смо дискриминисани и надам се некој правди, наводи Дејан Величковић, председник Удружења „Око соколово“ из Ниша.

Током данашњег протеста једном од ветерана је позлило и он је пребачен у Ургентни центар.

Дробњаково „обећање“

Занимљиво је да је током данашњег скупа поред њих прошао Зоран Дробњак, директор ЈП „Путеви Србије“, око кога су се окупили ратни војни ветерани са питањем да ли ће бити испуњени њихови захтеви, али су добили само штури одговор: „Биће, биће, то сигурно.“

 

Danas

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here