ПРЕДСЕДНИЧКИ избори су се захуктали. Неколико кандидата као да возе брзи воз без жеље да користе кочнице.

Кандидат власти – Александар Вучић – плаши Србију дестабилизацијом и повратком у време „пљачкашких приватизација” ако он не буде изабран. Још главне ривале оптужује да им се цео програм своди на две речи „мрзим Вучића”.

А они њега: да Србију води у пропаст, да издаје националне интересе (не само поводом КиМ) и да земљу музу и мамузају он, његов брат и кум, са пресудном невидљивом улогом Мила Ђукановића, Бебе Поповића и Станка Суботића.

Да ли вас је у досадашњој кампањи нешто изненадило?

Треба ли Вучић да се боји високе излазности и другог изборног круга?

Да ли би изостанак победе у првом кругу за њега био бар (полу)пораз?

Да ли би други круг, колико год то сада изгледало потпуно нереално, могао донети изненађење, одноосно – Вучићев пораз?


 

Ђорђе ВУКАДИНОВИЋ, политички аналитичар и народни посланик

Изостанак победе у првом кругу – за њега би био права катастрофа

За Вучића, односно странке које га подржавају – пре годину дана је гласало 62 посто људи, односно, имали су толико гласова. Улазак у други круг би зато био право изнанађење. Шансе за то су врло мале, сем у случају екстремно високе излазности. Излазност која би га угрозила је близу 4,5 милиона

УЛАЗАК у други круг би за Вучића био својеврсни пораз, с обзиром на атмосферу коју је правио и образложење са којим је ушао у трку.

Али, он не би у трку улазио да није био апсолутно сигуран да ће победити у првом кругу. Зато би непобеда (у првом кругу) била права катастрофа за њега.

Зато он ствара атмосферу бити или не бити. За њега, односно странке које га подржавају – пре годину дана је гласало 62 посто људи, односно, имали су толико гласова.

Улазак у други круг би зато био право изнанађење. Шансе за то су врло мале, сем у случају екстремно високе излазности.

До сада се ништа, сем појаве Прелетачевића, није десило што би могло да подигне излазност, али има још две недеље времена.

Излазност која би га угрозила је близу 4,5 милиона.


Цвијетин МИЛИВОЈЕВИЋ, власник и директор агенције „Прагма”

Опозициони какдидати могли да кажу „нема избора”…

Више од 90 одсто медијског простора и апсолутних 100 одсто позитивног медијског простора у релевантним медијима је намењено Вучићу као кандидату

ДИРЕКТНО пратим све вишестраначке изборе од 1991. године и могу да кажем да је ово најнерегуларнија председничка кампања од онда до данас.

Десет кандидата за које Вучић каже да га мрзе и да су уједињени против њега могу бити и десет милиона кандидата – ако немају приступ мас медијима и другим формалним каналима комуницирања.

Више од 90 одсто медијског простора и апсолутних 100 одсто позитивног медијског простора у релевантним медијима је намењено Вучићу као кандидату.

А имајте у виду да је он паралелно, у току једног дана (само са променом одела) прво премијер који баш сад отвара неку значајну фабрику, па потом премијер државе који решава проблеме од Берлина до Сарајева (а очекује да га прими и Путин), а онда свог специјалног изасланика Томислава Николића у сред изборне тишине шаље у Кину да и отуда донесе добар абер за председничког кандидата Вучића. То је првих 30 минута.

Следећих 15 вам је он у истом дану у истом граду председнички кандидат целе Србије, сто странака владајуће коалиције…!

Па је у следећих 15 минута председник најјаче владајуће странке.

Па у следећих 15 црпе себи подршку сродних партија из света. Рецимо, максимално злоупотребљава подршку демохришћана Ангеле Меркел.

На насловној страни медија, после посете Немачкој, не пише о договорима које је направио као премијер, него – Вучићу пуна подршка Берлина. За шта? За председничке изборе.

Искрени опозициони кандидати су дисквалификовани. Неко оптужен за убиство, неко за издају, неко за теорију завере, а неко за криминал. Без могућности да одговоре у медијима у којима су оптужени.

Телевизије са националним фреквенцијама – а та фреквенција је природно богатство и државно власништво, а не власништво Жељка Митровића – преносе митинге СНС-а! И то овако: баш кад се завршава централни дневник једне приватне тв куће са грчким власником, почиње централни дневник најгледаније тв са домаћим власником и почиње дневник најгледаније – београдске ТВ која има приватног власника.

Он митингом уживо покрива три врло гледане телевизије што је апсолутна злоупотреба и законом је забрањена. То може да буде само рекламни програм који је плаћен.

Шта је са митинзима осталих десет кандидата?

Вучић је свестан да не може да се организује фронт против њега или бојкот избора или прекид кампање док се не уреде услови.

У време Милошевића сте имали и опозиционе медије и припуст неких других гласова. Атмосфера је била коректнија.

А сада кампања траје само 30 дана, а чудним чудом због закона о нотарима други кандидати су потрошили трећину времена кампање јурећи 10 000 грађана са именом и презименом – у атмосфери страха. Јер, да неко именом и презименом подржи нечију туђу кандидатуру, а не Вучића, мора да има много храбрости. Људи верују да ти подаци заврше код некога ко прати ко шта ради, а вероватно да је тако.

Ипак, није сигурно да ће он победити у првом кругу. Зависи – да ли ће бити лепо време или киша, хоће ли се појавити више гласача него што њему треба. И да ли ће бити намештених истраживања (по данашњем – има 65 одсто подршке), па да има подршку ко Ким Џонг Ил.

Хоћу да верујем да има шансе за други круг. Мада има шанси за масовну крађу и то гласова са КиМ, где најмање 100.000 гласова можете да окренете на овај или онај начин. Штимање није спорно.

Ако прави опозициони кандидати не буду дигли глас да се спречи брутална кампања, онда су шансе да Вучић победи у првом кругу веома велике.

Ови избори би могли да се бојкотују: да кандидати кажу да нема избора, јер Вучић неће да уђе у дебату са њима. Он хоће да се трка сам, или са Чанком. Онда би се тај проблем изнео у међународну арену, али ону која се не зове само Брисел, него Москва, Вашингтон, а можда и Пекинг. Јер, ово јесте проблем!


Бојан КЛАЧАР, ЦеСид

Други круг би био непријатност и за Вучића и за његову странку

Биће угрожен ако изађу 4 милиона, јер је његова база бирача око 1,8, а са коалиционим партнерима око 2 милиона. Ако буде преко 4 милиона, идемо у други круг. Други разлог је што ће он у другом кругу добити противника који може да добије велики  број гласова – и 30 одсто. Тај други кандидат може да окупи све под један кишобран, који би се, рецимо, звао “Хајде да гласамо против Александра Вучића”

НEMA битних ствари које су се десиле у кампањи, а које би угрозиле процену да Вучић има потенцијал за победу у првом кругу.

Дакле“потенцијал за победу“, а не непошто „сигурни победник“. Јер, не можемо да укалкулишемо колика ће излазност бити.

Може да га угрози ако изађе 4 милиона, јер је његова база бирача око 1,8, а са коалиционим партнерима око 2 милиона. Ако буде преко 4 милиона, идемо у други круг. Код нас је излазност углавном око 3 милиона. Више ( око 61 одсто) је било кад се одлучивало између Николића и Тадића.

Имамо неке назнаке које би могле да иду у прилог већој излазности: то је емотивна и поларизирајућа кампања, као и то што постоји више опозиционих кандидата који би могли да извуку своје резервоаре различитог профила бирача – а кључни окидач може да буде потенцијал Прелетачевића који може да извуче младе незаинтересоване људе, што не може ни један други кандидат.

Ако Вучић уђе у други круг то је непријатност и за њега и за странку. Јер, он је урадио све да до другог круга не дође: он се кандидовао, спречио је да се кандидује Томислав Николић, скратио је кампању и све прилагодио томе.

Други разлог је што ће он у другом кругу добити противника који може да добије велики број гласова – и 30 одсто. Тај други кандидат може да окупи све под један кишобран, који би се, рецимо, звао “Хајде да гласамо против Александра Вучића“.

На то обједињавање Вучић не може да утиче.

И, питање је како ће се у другом кругу понашати Вучићеви коалициони партнери. Односно бирачи СПС, Савез војвођанских Мађара или Расимове СДП. Врло често се дешавало да бирачи не послушају страначке лидере.

Да су бирачи СПС послушали Ивицу Дачића, врло вероватно би Тадић био председник и 2012.године.

Други круг, дакле, не одговара Вучићу јер му то прави компликације у кампањи и у односу са опозицијом.


Зоран ПАНОВИЋ, програмски директор Демостата

Други круг би довео до реконфигурације политичке и опозиционе сцене

Вучића може угрози велика излазност и ако би, на пример, Трамп примио Вука Јеремића, па рекао – „Ти си мали геније“… или Сашу Јанковића. Не верујем да би гласачи Јанковића гласали лако за Јеремића и обрнуто. Други круг би учинио да Вучићева власт изгледа психолошки мањом и да он схвати да нема толику подршку у Србији као што мисли

ДО САДА га ништа не угрожава. Са друге стране, он води јаку антикампању према опозицији, а има и јаке поене као што је сусрет са Ангелом Меркел, наступ у Сарајеву на регионалном скупу и стално ишчекивање Мигова из Русије.

Он зато добро стоји.

Може да га угрози велика излазност и ако би, на пример, Трамп примио Вука Јеремића, па рекао – „Ти си мали геније“… или Сашу Јанковића.

У другом кругу бисмо гледали хомогенизацију присталица и опозиционог кандидата и код Вучића, с тим да је суревњивост и мржња у делу опозиционог табора некада већа од мржње према Вучићу.

Не верујем да би гласачи Јанковића гласали лако за Јеремића и обрнуто.

Други круг би учинио да се Вучићева власт изгледа психолошки мањом и да он схвати да нема толику подршку у Србији као што мисли.

А то би допринело реконфигурацији опозиционе сцене.

Диана МИЛОШЕВИЋ, ФАКТИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here