Сенатор-демократа Крис МАРФИ: „Према томе се не смемо односити као према политичком поступку. То је претња убистом која озбиљно повећава могућност да се догоде национална трагедија и криза“
Републиканчев саветник Џејсон МИЛЕР: Трамп је у Вилмингтону рекао само то да су присталице другог амандмана (гарантује Американцима право на ношење оружја) људи који су у стању да утичу на политику. Присталице другог амандмана имају задивљујући дух и изванредно су сложни и то им даје велики политички утицај. Верујем да ће ове године највећи број њих изаћи на изборе и да неће гласати за Хилари Клинтон него за Доналда Трампа“
ПРЕДСЕДНИЧКИ кандидат америчких републиканаца – милијардер Доналд Трамп – наступио је ноћас пред својим присталицама у Вилмингтону, у Северној Кролини, и рекао им да само Американци који се залажу за своје право да носе оружје могу зауставити Хилари Клинтон.

Истовремено је рекао и њима и осталим сународницима: „Уосталом, ако она добије право да бира судије (Врховног суда), тада – момци – са тим ништа неће моћи да се уради. Мада можда поборници другог амандмана (на Устав САД, гарантује право ношења оружја) можда и могу, а ја не знам“.

Неки у САД су ове Трампове речи већ прогласили за „намерно конфузне“ и тврде да садрже претњу кандидаткињи Демократске партије за председника САД.

Шеф изборног штаба Клинтонове – Роби Мук – оценила је: „Све што говори Трамп представља опасност. Међутим, човек који жели да постане председнк САД – ни у ком случају не сме предлагати насилне методе“.

Сенатор-демократа Крис Марфи на свом микроблогу на Твитеру написао је:

„Према томе се не смемо односити као према политичком поступку. То је претња убистом која озбиљно повећава могућност да се догоде национална трагедија и криза.“

Било како било, Трамп је у Вилмингтону оптужио Клинтонову да жели да укине други амандман.

Тајна служба САД, која брине о безбедности припадника државног врха, саопштила је да зна шта је Трамп рекао.

Републиканчев саветник Џејсон Милер изјавио је да је председнилки кандидат Републиканске партије у Вилмингтону рекао да су присталице другог амандмана људи који су у стању да утичу на политику:

„То се назива снагом удружења. Присталице другог амандмана имају задивљујући дух и изванредно су сложни и то им даје велики политички утицај. Верујем да ће ове године највећи број њих изаћи на изборе и да неће гласати за Хилари Клинтон него за Доналда Трампа“.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here