Председнички кандидат републиканаца Доналд Трамп позвао је Русију да пронађе изгубљене имејлове његове ривалке на предстојећим председничким изборима кандидаткиње демократа Хилари Клинтон.
Трамп је рекао на конференцији за новинаре у Мајамију да би 30.000 недостајућих имејлова са приватног сервера Хилари Клинтон „открили неке лепоте“ и упутио изненађујући позив некој страној сили да их нађе.

„Русијо ако слушаш, надам се да ћеш моћи да нађе 30.000 имејлова који недостају. Мислим да ће ти се снажно одужити наша штампа“, рекао је Трамп.

На то су убрзо реаговали из кампање Хилари Клинтон, председничке кандидаткиње демократа.

„Први пут један водећи председнички кандидат активно охрабрује неку страну силу да шпијунира свог политичког противника“, рекао је Џејк Саливан, саветник у кампањи Хилари Клинтон, и додао да се ту ради о „питању националне безбедности“.

Ове изјаве долазе после вишедневних оптужби око објављивања преко Викиликса хакованих имејлова Демократског националног комитета који показују да су званичници демократа били против Клинтонкиног страначког супарника Бернија Сандерса.

Кампања Хилари Клинтон тврди да је Русија иза хаковања компјутера демократа, и да су имејлови објављени уочи конвенције демократа да ојачају Трампа.

Трамп је те тврдње одбацио и рекао да није јасно ко је хаковао те имејлове, али да је тај инцидент знак да стране земље више не поштују САД. Он међутим није хтео да осуди акцију Русије или неке стране силе.

Међутим у првом знаку расцепа између Трампа и његовог кандидата за потпредседника на изборима у новембру Мајка Пенса, Пенс је осудио сваку могућу сајбер шпијунажу неке стране силе.

„Ако је Русија та и ако се они мешају у наше изборе могу да вас уверим да обе партије и влада САД осигурати да ће бити озбиљних последица“, рекао је Пенс у саопштењу.

Русија је демантовала да има везе са објављивањем имејлова или било какво мешање у америчке изборе.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here