Он (Путин) апсолутно не уважава председника Обаму. Као прво, Обама му се не свиђа, а као друго – он га не поштује. Верујм да ће он уважавати вашег председника (обратио се новинарима) – ако то будем ја. Будем ли ја изабран, надам се да ћу му се свидети”
КАНДИДАТ Републиканске партије за председника САД – милијардер Доналд Трамп не престаје да шокира формалне и тајне гподаре Америке и света.

На Флориди је изјавио да ће – постане ли шеф државе – размотрити и укидање санкција Русији и признавање Крима саставним делом Руске Федерације!

Нa конференцији за медије, коју су преносиле главне америчке телевизије, упитан да ли би признао Крим за део Русије и да ли ће преиспитати антируске санкције, рекао је:

„Ми ћемо то размотрити. Да, размотрићемо.”

Изговорио је само оволико, не упуштајући се у подробности. Можда и зато што официјелни програм његов републиканске партије претпоставља чак и могуће пооштравање санкција против Русије и не оперише са признавањем Крима руском територијом.

Трап је на Флориди поновио да је за пријатељство са Русијом јер жели да САД „заједно са другим људима и земљама” униште исламску државу.

Трамп је изразио очекивање да ће као председник САД имати поштовање са стране Владимира Путина:

„Он (Путин) апсолутно не уважава председника Обаму. Као прво, Обама му се не свиђа, а као друго – он га не поштује. Верујм да ће он уважавати вашег председника (обратио се новинарима) – ако то будем ја. Будем ли ја изабран, надам се да ћу му се свидети”.

Трамп је истовремено одбације шпекулације америчких медија да он има бизнис са Русијом и да се зато позитивно односи према руском руководству:

„Немам ништа са Русијом, колико пута још треба да то поновим?!”

Међутим, у Русији нису баш спремни да због Трампове изјаве „падну у транс”:

„Трамп је за нас још непознаница. Он је популаран, он је сада „на таласу”. Време ће показати колико се може веровати његовим речима. Ако као председник САД понови ово што је рекао – то ће бити нешто сасвим друго. Независно од свега, ако Трамп буде победник амричких председничких избора – са њим ће бити интересантно сарађивати” – упозорио је заменик спољнополитичког комитета горњег дома руског парламента Владимир Џабаров.

Трамп је и раније говорио да жели да САД имају тешње односе са Русијом.

Путин је могућег председника САД још пре неколико месеци назвао „веома талентованом и јарком личношћу”.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here