Председничи кандидат америчких републиканаца Доналд Трамп рекао је да би било могуће да САД под његовим вођством не стану у одбрану неких земаља чланица НАТО ако би их Русија напала.

У интервјуу за „Њујорк тајмс“ Трамп је рекао да ће одлучити да ли да заштити балтичке републике од руске агресије на основу тога да ли су те земље „испуниле своје обавезе према нама“.

Он је дао интервју у среду увече, дан пре него што треба да одржи свој говор у коме званично прихвата републиканску председничку номинацију на данашњем завршетку републиканске националне конвенције у Kливленду.

Kоментатори у САД се чуде зашто је Трамп дао тај интервју дан пре говора у коме би требало да изложи главне црте своје будуће политике ако буде изабран за председника САД.

Трампове изјаве о обавезама САД према уговорима са НАТО, који предвиђају да свака земља чланица треба да помогне другим чланицама алијансе од 28 земаља уколико је нападнута, део су његовог преиспитивања глобалне улоге САД, наводи агенција АП.

У 2014. години Алијанса је формирала снаге за брзо деловање да заштити најосетљивије чланице НАТО против могуће конфронтације са Русијом.

Трамп је у интервјуу такође рекао да неће критиковати Турску због сузбијања противника и ограничења грађанских слобода после прошлонедељног покушаја пуча. Он наводи да одаје признање турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану зато што је „успео то да преокрене“, мислећи на неуспели пуч.

– Неки људи мисле да је пуч намештен, знате то. Ја не мислим тако – рекао је Трамп и додао да САД „нема права да држи лекције“ Турској и другим земљама када у САД „људи пуцају хладнокрвно на полицајце“.
Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here