„NATO треба да користимо управо за оно због чега и постоји. Ми на алијансу трошимо право богатство и ред је да од ње добијемо бар нешто. NATO мора да има улогу у уништавању тумора Исламске државе који се шири по целом свету“
МИЛИЈАРДЕР Доналд Трамп, којег ће Републиканска партија за који дан номиновати за председника САД, изјавио је да ће – ако заиста уђе у Белу кућу – затражити од Конгреса САД дозволу да објави рат Исламској држави.

У изјави коју је дао телевизији Fox News поводом терористичког напада у Ници, Трамп је овако објаснио свој став:

„То је рат у којем морамо да се носимо са људима који нису у војничким униформама. Са људима који долазе у наше земље, а ми немамо појма ко су они заправо и како су се код нас појавили“.

Трампу је било постављено питање – „да ли бисте се заиста обратили Конгресу САД са молбом да официјелно објавите рат Исламској држави?“ – а уследио је одговор:

„Да, обратио бих се!“

Будући ривал Хилари Клинтон поново се изјаснио за коришћење NATO за борбу против Исламске државе:

„NATO треба да користимо управо за оно због чега и постоји. Ми на алијансу трошимо право богатство и ред је да од ње добијемо бар нешто. NATO мора да има улогу у уништавању тумора Исламске државе који се шири по целом свету“.

Како је подсетио The Washington Post, Конгрес САД никоме није објавио рат већ 74 године.

Претходно је то учинио пет пута: 1812-те године, потом америчко-мексички и шпанско-амерички рат, па ступање у Први и Други светски рат.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here