Велика кнегиња Елизабета била је позната по изразитој побожности још много пре почетка Октобарске револуције, али упркос милости коју је показивала, бољшевици су је на стравичан начин убили

Велика кнегиња Елизабета била је позната по изразитој побожности још много пре почетка Октобарске револуције. Kада је 1905. године социјалистички револуционар Иван Kаљајев убио њеног супруга, кнеза Сергеја Романова, Елизабета је хришћански опростила убици, а наводно се и заузела да добије помиловање. Али ни то није спречило Бољшевике да над њом неколико година касније изврше тежак злочин

Она је била сестра руске царице Александре која је само дан пре Елизабете убијена заједно са супругом, сином и четири кћери.

Након убиства Сергеја Романова, Елизабета је наводно престала да једе месо, а затим је одлучила и да ступи у самостан. Претходно је продала свој луксузни накит, укључујући и венчани прстен и осталу имовину. Тако прикупљеним новцем финансирала је подизање самостана свете Марте и Марије у Москви.

Постала је поглаварка тог самостана, а у склопу њега отворила је и болницу и сиротиште. Самостан је делио чак 300 оброка за сиромашне становнике Москве.

Након Октобарске револуције Бољшевици су велику кнегињу Елизабету ухапсили и одвели је из самостана у затвор. Kод места Алапајевск са сибирске стране Урала, бацили су је у рударско окно дубоко око 20 метара, а с њом још и неколико даљих припадника царске династије.

Kад су Бољшевици схватили да затвореници нису погинули од пада, пустили су гранату у отвор. Чак ни то није убило Елизабету јер је један од бољшевичких агената чуо њу и остале како певају православни пев с дна окна. Ни након друге гранате певање није престајало, па је вођа наредио да се набаца суво грање у рупу и да се све запали.

Око месец дана касније то место су ослободили контрареволуционари, а затим су пронашли лешеве Елизабете и осталих у полуспаљеном стању.

Елизабета је касније покопана у Јерусалиму, у цркви свете Марије Магдалене на познатој Маслинској гори.

У међувремену је проглашена православном светицом и мученицом.
Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here