1. Рахил Шариф (60) – пакистански генерал

5-5-1

Начелник генералштаба Пакистана заузима прво место на свим листама најмоћнијих генерала. Разлог за то, наравно, није пука војна сила којом командује, јер је његова армија тек 13. на свету, као ни нуклеарни арсенал који има, већ фактичка моћ коју је стекао са те функције, и то борећи се против талибана. Шариф је генерал који води и спољну политику своје земље јер већина суседа зна да је боље да се о свему договоре с њим него с председником или премијером земље.

2. Валериј Герасимов (61) – руски генерал армије

1-9

Начелник генералштаба руских оружаних снага и заменик министра одбране друго место на листи најмоћнијих генерала преузео је од америчког колеге након интервенције у Сирији. Авијација и артиљерија под његовом командом су хируршки прецизно и ефикасно уништавали циљеве терористичких група.

3. Џозеф Данфорд (61) – амерички генерал

2-5

Начелник генералштаба САД на највишој војној функцији је од 1. октобра 2015. Овај маринац је цењен у својој земљи и био је командант савезничких снага у Авганистану. Ипак, високо место на листи му не обезбеђује лична моћ већ то што се војска којом командује сматра најмоћнијом на свету.

4. Фанг Фенгхуеј (65) – кинески генерал

3-5

Начелник генералштаба Kине у Народноослободилачкој војсци је од 1968. Војска под његовом командом једна је од најмоћнијих, а јачање забележено последњих година његова је заслуга. Осим на војним функцијама, члан је и Централног комитета Kомунистичке партије и то му даје додатну моћ у земљи.

5. Хулуси Акар (64) – турски генерал

4-5

Начелник генералштаба Турске и у својој земљи и у НАТО важи за једног од најбољих стратега. Иако је показао да се његова армија не плаши чак ни моћније руске, чији су авион срушили у новембру, сматра се да је под њим дошло до слабљења утицаја војске, дуго стуба секуларизма у Турској, јер је дозволио јачање исламизма.
Занимљивазона

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here