На Титанику је било 34 људи са ових простора и сви су се налазили у трећој класи. Било је и оних који су преживели – Мара Бански, Иван Јалшевац и његов сапутник Никола Лулић

На данашњи дан, 15. априла 1912. године, на првом путовању из Велике Британије у САД, на ледени брег у северном Атлантику, великом брзином, налетео је тада највећи и најлуксузнији путнички брод „Титаник“. Непотопиви брод“, каквим је сматран, потонуо је за само два часа и 20 минута. Од 2.224 путника и члана посаде, погинуло је 1.523.

Ево шта је било са Србима на најпознатијем броду свих времена:

Срећни преживели са Титаника годинама су причали своје верзије трагичног догађаја. Захваљујући њиховим сећањима данас, поред званичних, имамо и неке потпуно непознате детаље о ономе шта се догађало у последњим тренуцима пред потонуће чувеног брода.

Титаник је грађен да доминира прекоокеанским путничким саобраћајем почетком 20. века. Био је власништво компаније „Вајт Стар Лајн“ и представљао је највећи путнички брод на свету. Због величине, најнапредније технологије која је уграђена у брод, и помпе која га је пратила звали су га „непотопиви“.

Сви ови подаци добро су познати. Међутим, из сведочанстава преживелих у годинама које су уследиле сазнали смо и неке чињенице које нису познате широј јавности, а ово су неке од њих:

Према подацима са сајта „енцyцлопедиа-титаница.орг“ на Титанику је било 34 људи са ових простора и сви су се налазили у трећој класи. Осим Јозефа Драженовића из Храстелнице, тела осталих никада нису нађена или идентификована. Ипак, било је и оних који су преживели – Мара Бански, Иван Јалшевац и његов сапутник Никола Лулић, пише Дневно.рс.

Лулић је био сељачко дете. Радио је на њиви и помагао родитељима све док га нису регрутовали у аустроугарску војску. Међутим, прича каже да овај младић није хтео да служи у војсци која није српска, па је 1902. године дезертирао.

Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here