Заједнички тимови полиције и војске, који ће патролирати границама, ускоро ће бити формирани, а њима ће руководити генерал Војске Србије Желимир Глишковић, изјавио је Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова, на јучерашњој конференцији за новинаре. Подсећамо, влада је прексиноћ усвојила одлуку о образовању полицијских и војних снага за извршавање заједничких задатака у циљу спречавања илегалних улазака миграната из Бугарске и Македоније, али и у циљу сузбијања кријумчарења људи.

– Потпуно је јасно да већина миграната неће имати шансу да добије азил у земљама Европске уније, па ни у Србији, ако су економски мигранти – рекао је Стефановић.

Мешовити тимови састављени од војника и полицајаца требало би да помогну у обрачуну са кријумчарима људи. Стефановић је казао да је у последње две године ухапшено 1.500 кријумчара људи и да Србија жели да пошаље јасну поруку да се такав вид понашања неће толерисати.

Владимир Цуцић
Не треба давати лажну наду мигрантима које Европа неће примити

Припадници Војне полиције, према информацијама раније добијеним из Министарства одбране, од марта помажу полицији у обезбеђивању граница са Бугарском и Македонијом. Они, како наводе надлежни, имају иста овлашћења као и гранични полицајци, и до сада је ангажовано више од 150 припадника Војне полиције. У Министарству одбране јуче су за „Политику” навели да ће се врло брзо знати детаљи око спровођења одлуке Владе Србије о ангажовању заједничких тимова војске и полиције на границама наше земље.

Да је потез владе веома добар сматра Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције, додајући да не треба подгревати лажну наду људима који не могу да стигну до свог циља – запада и севера Европе.

–Европа је рекла коме дозвољава, а коме не дозвољава улаз, због тога и ми треба да кажемо да онај ко не жели да тражи азил у Србији, а таквих је девет десетина, не може да пређе нашу границу. То морамо да кажемо мигрантима на нашој граници – напомиње Цуцић.

Током јучерашњег дана највише миграната било је на граничном прелазу Хоргош – око 700. Према проценама Агенције УН за избеглице, на територији Србије тренутно борави више од 2.800 миграната. Најтежа ситуација је на северу земље, где према проценама УНХЦР-а има више од 1.400 људи.

„УНХЦР поздравља мере владе усмерене на интензивирање борбе против кријумчара јер они безобзирно користе тежак положај избеглица и миграната. Нажалост, на међународном нивоу свесни смо постојања разгранате мреже кријумчара људи који прибегавају све суровијим начинима искоришћавања особа које беже од ратова и прогона у својим земљама Такође поздрављамо и чињеницу да ће Србија обезбедити приступ својој територији онима који затраже азил у земљи. Њихов број није велики и ми смо уверени да Србија има капацитете. УНХЦР и друге УН агенције спремне су да нам помогну у томе”, каже Мирјана Миленковски из одељења за односе са јавношћу УНХЦР-а.

Пооштрене мере против кријумчара, али и за сузбијање илегалног преласка границе тек треба да заживе, па због тога морамо да будемо стрпљиви, сматра Радош Ђуровић, директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила.

– Свако ко се плаши за живот има право да уђе у Србију без визе и докумената. Могу се вратити само они који илегално улазе у нашу земљу и хоће илегално да прођу кроз њу, а неће да траже азил. У раду са таквим људима далеко више имају искуства гранични полицајци. Нисам сигуран да Србија може да заустави интерконтиненталне миграције, јер границе не могу херметички да се затворе, што нам јасно показује пример Мађарске – каже Ђуровић.

Само у првих пет месеци у Србији је откривено више од сто хиљада илегалних миграната. Строжа гранична контрола у земљама дуж мигрантске руте утицала је на драстичан пораст кријумчарења избеглица у првој половини ове године. Због тога су се европске полиције удружиле у борби против шверца људима и организовале више акција хапшења, а у њима је учествовала и српска полиција.

– Наша држава се бори против кријумчара, баш као што се борила и претходних десет година, али они су незаустављиви. Новац који добију бавећи се овим нелегалним послом је толики да у њега улазе и многи који нису имали криминалну прошлост. Кријумчарење је тешко доказиво дело, пре свега због изјава сведока, али и због чињенице да се ретко када ухвате организатори. Ухапсе се возачи, који се лако замене новима и кријумчарење се наставља. Војска може да помогне у борби против кријумчара, али би помоћ била и у обезбеђивању опреме и људства граничној полицији – наглашава Ђуровић.

За шест и по месеци 240.500 миграната стигло у Европу

Према подацима УНХЦР-а, у првих шест и по месеци ове године до Европе је преко Средоземног мора дошло око 240.500 избеглица и миграната. Од тога, у Италију око 90.000, а у Грчку 159.000 особа. Од тога, 83 одсто су држављани једне од 10 земаља из којих долази највећи број избеглица, пре свега Сирије, Авганистана и Ирака.

Извор: Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here