СЈЕДИЊЕНЕ Државе треба да се зближе са Русијом да би могле да парирају расту утицаја Кине у Азијско-Пацифичком региону – објавио је The Washington Times.

        Несугласице Москве са Западом и антируске санкције подстакле су Русије да тешње сарађује са Кином, а то је Кремљу помогло да ублажи економске проблеме у земљи. Али, тврди амерички лист, јачање руско-кинеског партнерства ишло је и Пекингу на руку који се – имајући иза леђа савезника попут Русије – на геополитичком плану осећа сигурно и више не крије своје амбиције у Јужном Кинеском мору.

        The Washington Times отворено позива Вашингтон да „преиспита односе са Москвом“, утолико пре што антируске санкције нису дале никакав ефекат, нити су утицале на ситуацију у Украјини. И наглашава:

        „Власти САД морају преиспитати односе са Москвом. Укидање санкција и успостављање пуне економске сарадње Русије и Запада смањиће интерес Кремља за сарадњу са Кином и постати темељ стратегије безбедности САД у Азији. То неће Русију учинити савезницом Запада и неће довести до раскидања њених веза са Пекингом, али ће унети потребну равнотежу у руско-кинеске и руско-америчке односе“.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here