АТОМСКЕ подморнице класе „Бореј“ у стању су да пробију сваку и свачију противракетну одбрану – изјавио је Дмитриј Рогозин.

          У краћем интервјуу који је дао за филм „Владари океана“, утицајни потпредседник руске владе, у чијој надлежности је и војна индустрија, нагласио је да те подморнице то могу захваљујући својим балистичким ракетама „Булава“:

          „Те ракете су прави одговор за сваку ПРО, ма где противничке противракете биле постављене. Ма у ком океану покушају да нас притисну – „Бореј“ ће пробити ту одбрану“.

          У истом филму је генерални директор познатог руског војног конструкторског бира „Рубин“ – Игор Виљнит – указао да подморнице класе „Бореј“ имају ненадмашну ударну моћ:

          „Чак једна једина таква подморница може све да реши. Толика је њихова борбена моћ“.

          Водеће земље НАТО, па и сама алијанса, већ увелико зазиру од нових руских подморница. Познати британски таблоид The Sun довео је то зазирањ до својеврне панике:

          „НАТО нема никакве шансе против руских супертајних подморница које ће бити незадрживе у Трећем светском рату. Те руске машине смрти налази се и у водама које запљускују обале Велике Британије. Путин већ располаже, можда не великом, али веома мобилном и моћном групом подморница које су у стању да своје нуклеарне ракете усмере на било коју тачку на планети. Путин је после распада СССР довео Русију до улоге главног играча на светској арени“.

          Исти лист је још написао:

          „Данас се Путинове подморнице, које патролирају,могу срести на сваком месту. Што је за нас посебно непријатно, Руси дежурају око бзе наше краљевске флоте Фаслејн у Шкотској“.

          The Sun преноси податке из извештаја Центра за стратешке и међународне студије (Center for Strategic and International Studies — CSIS) у којем се тврди да Русија „гради велики број малих атомских подморница које су у стању да се спусте на неколико километара дубине“. Овоме се одмах додаје да ће те подморнице бити коришћење за „транспорт нуклеарних пројектила“ и да се саме подморнице крећу „практично бешумно“. А да су још и опремљене свим савременим системима за радиоелектронску борбу, па не само да су невидљиве за противника, него су у стању и да „паралишу све његове електронске системе“.

          The Sun закључује: „То је најтајнији део руске подморничке флоте. Те подморнице чак нису под командом Ратне флоте РФ већ специјалне групе људи у Министарству одбране Руске Федерације“.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here