После скоро четврт века први авион из српске престонице полетео је јутрос у 08:07 сати директно за Њујорк. Авион носи назив нашег прослављеног научника Николе Тесле.

За командама авиона на овом историјском лету је пилот капетан Давор Мишељић.

Прва три лета на овој дестинацији су распродата.

Церемонији пресецања врпце поводом успостављања првог директног лета за Њујорк присуствовао је премијер Александар Вучић.

Авион је око шест часова постављен на терминал, а нешто пре 6:30 премијер Србије Александар Вучић свечано је пресекао врпцу на терминалу.

– Желим свим путницима срећан пут и угодан лет. Жао ми је што данас не летим за Њујорк са вама, али влада мора брзо да се формира. Ипак, пресрећан сам је сам досањао још један велики сан – рекао је Вучић.

Заједно са премијером Вучићем врпцу су пресекли и амбасадор САД у Београду Kајл Скот, директор „Ер Србије“ Дане Kондић и градоначелник Београда Синиша Мали.

– Драго ми је да је наш пријатељ Kајл приметио да постоје неки који ће у свему да пронађу ману. Ја не видим ману у овом лету – рекао је Вучић.

– Авион нам је диван, али када нам „боинг“ да попуст већи од ербаса, купићемо „боинг!“ – додао је Вучић амбасадору Скоту.

 

Вучић је истакао да је од изузетног значаја да имамо одличне односе са САД.

– Њујорк ћемо приближити Београду, али и Србију Американцима. Можемо да имамо и боље бање, квалитетнији смештај на планинама, можемо да привучемо америчке туристе. Човек мора да учи док је жив. На својим грешкама смо учили. Данас полажемо испит по испит и земљу доводимо до висина које заслужује. Верујем да ћемо окупити све из нашег региона у нашем граду и земљи. Данас не постоји повољнији лет за оне који би из Хрватске, Македоније Босне и Црне Горе у Њујорк. Београд постаје важан центар. Хвала Џејмсу Хогану на великом труду. Тужан сам што морам да останем у Београду. Ово је један од мојих снова. Срећан пут! Пошто Дане иде, онда знам да је шофер добар – додао је Вучић.

Вучић је био међу првим купцима карте за лет, али данас ипак неће летети за Њујорк, јер је отказао посету САД, већ ће поздравити путнике и пожелети им срећан пут.

Вучић је раније рекао да је директан лет из Београда за Њујорк мали, али важан корак за Србију, њену будућност, за репутацију наше земље, али и за привлачење инвеститора.

Према његовим речима, тај пословни потез „Ер Србије“ и Аеродрома Београд важан је и због тога што ће тиме Београд постати центар региона, па ће и људи из других земаља у окружењу одавде директно моћи да лете за Њујорк.

Он је поручио да ће та линија бити „дугорочна и дуговечна“ и да ћемо „палету“ таквих прекоокеанских летова само ширити у будућности.

рипреме за први директан лет трајале су годину и по дана, рекао је данас градоначелник Београда и председник Надзорног одбора Ер Србије Синиша Мали и истакао да је продато више од 15.000 карата, што је изнад бизнис плана.

Генерални директор Етихада и потпредседник Надзорног одбора Ер Србије Џејмс Хоган рекао је да летом за Њујорк почиње нова фаза у развоју те компаније и да је уверен да ће после 24 године Београд постати капија Балкана ка САД.

Авион “Ербас А330“, који ће данас отворити директну авио-линију, добио је име “Никола Тесла“, а њиме ће управљати капетан Давор Мишељић, извршни директор за саобраћај Ер Србије.

Реч је о првом широкотрупном авиону за редовни интреконтинетални саобраћај измеду Балкана и САД, који је сада највећи авион у флоти Ер Србије, а који је у Београд стигао 11. маја.

Летелица има 254 места – 236 седишта у економској класи и 18 у бизнис класи, а српски авиопревозник је сада једина компанија која има такав лет у окружењу.

Kарте су у продаји од фебруара по цени почев од 399 евра, а прве три карте купили су на Међународном сајму туризма амбасадор САД у Београду Kајл Скот, премијер Александар Вучић и грађанка Марија Гаћеша, која има и српско и америчко држављанство.

Летови до Њујорка ће се обављати пет пута недељно, а додељени су им бројеви YУ500 и YУ501, исти они које је користио претходник Ер Србије, ЈАТ, кад је пре 24 године директно летео за Њујорк.

Авион је у претходном периоду испробан на летовима до појединих градова у региону.

 

ПУТНИЦИ: САМО ДА ВИШЕ НЕ ПОРЕСЕДАМО!

Први путници на обновљеном лету за Њујорк изразили су задовољство увођењем ове значајне дестинације, јер ће то скратити путовање, пошто више нема преседања као што је то био случај до сада.

Никола Мирчић, који путује приватно са породицом на пар дана одмора у Њујорк, рекао је да је до сада било напорно путовати у САД, јер је било преседања.

„Директном линијом ће бити боље и брже, као и удобније“, рекао је он Тањугу.

Мирчић је казао да се одлучио да купи карту за први лет како би уживао у комфору који пружа нови авион.

Путница Марија Аврамовић са олакшањем је констатовала „да коначно имамо диркетан лет ка САД“.

Она је Тањугу казала да бар два до три пута годишње путује у САД, код ћерке и унучића.

„Директан лет значи враћање на нека лепа прошла времена, када смо имали летове без преседања. Овај лет ће ми значајно скратити пут и одушевљена сам тиме“; поручила је Аврамовићева.

Она је казала да се боји летења, али да има пуно поверење у српске пилоте, за које каже да су најбољи.

И Срђан Тргојевић, који путује туристички у Њујорк, оцењује да је велика ствар што су сада Србија и овај део северне Америке директно повезани.

„Београд је и раније био хаб и надам се да ће се то овим летом поново вратити“; истакао је он.

Тргојевић је казао да ради у авијацији и да му је жеља била да буде на првом лету, како би учествовао у писању историје српске авијације.

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here