Епископ Рашко призренски Теодосије рекао је да се косовско-метохијска земља може сачувати присуством Срба на њој, али да он сада не може да каже сународницима и да остану на Косову и Метохији, тамо где је живот немогућ
Епископ Рашко призренски Теодосије рекао је ФоНету да се косовско-метохијска земља може сачувати присуством Срба на њој, али да он сада не може да каже сународницима и да остану на Косову И Метохији, тамо где је живот немогућ.
Не могу, рекао је епископ, у овом тренутку мојим сународницима да кажем останите, тамо где је просто немогуће за живот и опстанак. Не могу да кажем некоме да се вратите се, тамо где нема наших сународника, как би се они вратили са децом.

„Прво ја не могу да им обезбедим елементарну безбедност и слободу. А онда, како могу некоме да кажем да чини нешто ако сам не осећа у дубини свога бића да тако треба да учини. Значи, све је на нашој слободи“, рекао је Теодосије.

„Ја као Епископ Рашко-призренски стално поручујем мојим сународницима да ми морамо да сачувамо косовско-метохијску земљу“, истакао је он.

„Можемо је сачувати својим присуством. Ако сачувамо прво земљу коју смо наследили од својих предака, ако сачувамо светиње које су нам они подигли, свакако да бринемо и о гробљима, о нашим прецима који су ту сахрањени, а исто тако потребно је да бринемо о деци, о будућности“, рекао је Теодосије.

На питање како коментарише информације да неки Срби ракопавају гробља својих предака и њихове остатке преносе у Србију, Теодосије је рекоа да „не може да улази у појединачне случајеве“.

„Свако је власник над собом и свако може по слободи коју је прво Бог дао човеку, а онда уживамо и неку грађанску слободу, да одлучујемо о себи оно што је приватно, што је наше“, истакао је епископ.

Ја сам уверен да ће после нас доћи и бољи и достојнији и да ће моћи да постигну неке циљеве које смо ми, можда, изгубили у наше време, али треба и ми да сачувамо простор и за неко будуће поколење“, поручио је Теодосије.

извор: Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here