У недељи пред нама, регион ће поново бити окренут – прошлости. Kао и пред сваку, и пред 21. годишњицу операције Олуја, тензије су подигнуте до максимума.

Док технички министар Вулин тврди да је Хрватска потонула у лудило, хрватски шеф дипломатије у влади у оставци поручује да Србија води пропаганду попут деведесетих.

Недеља годишњице Олује у Хрватској вечерас почиње – отварањем споменика.

Миро Барешић, атентатор на амбасадора Владимира Роловића, а касније настрадали у рату деведесетих као хрватски војник, уз музику Марка Перковића Томпсона, добија споменик испред родне куће.

“Подићи споменик Миру Баришићу, озлоглашеном, осуђеном терористи, убици говори да је Хрватска потонула у лудило из кога нема снаге да се отргне“, навео је министар за рад Александар Вулин.

Вулин каже да су тензије подигнуте на свим границама Србије, па и на Kосову, а да је заједнички именитељ свих тензија – примедба што се Србија развија и јача.

“То нису тензије које је Србија подигла. Не дижемо ми споменике терористима, не рехабилитујемо ратне злочинце и фашисте, не ослобађамо ратне злочинце из последњих ратова. Србија нема ниједан разлог да се стиди свега што се дешавало у претходном периоду и да своју тугу не подели са онима који су побегли из Хрватске“, рекао је он.

Хрватски шеф дипломатије у одлазећој влади за Н1 понавља оно што је његово министарство већ саопштавало – иако желе добре регионалне односе, неће Србији допустити затварање поглавља 23 и 24.

“Јасно смо поручили властима у Србији да престану са пропагандом која подсећа на деведесете године и Милошевићеву агресију. Престаните с тим! Никоме нећемо допуштати, а посебно не наследницама агресора, да нам такве поруке упућују. То неће ићи, почните да радите на европеизацији друштва. Ухватите се посла“, навео је раније Миро Kовач.

Овакву атмосферу, познаваоци прилика оцењују као – уобичајену пред сваки трауматичан датум из турбулентне прошлости деведесетих.

“Мене само чуди како народу више то није досадило јер је сваки пут исто. То што је сад мало јаче треба приписати чињеници да је сад у ХДЗу се дешава преструкутирање и треба доказати ко је већи Хрват и већи домољуб. А овде у Србији имамо мутну ситуацију, влада тек треба да се формира и имам утисак да се поједини кандидати за министре доказују у србовању, надајући се да ће им ваљда то донети неке поене“, рекао је новинар “Времена“ Дејан Анастасијевић.

Данашњу етапу размене оштрих речи Београда и Загреба закључује порука српског шефа дипломатије у техничкој влади који каже да присуствујемо рехабилитацији фашистичке усташке НДХ, а да Србија ниједним потезом не потпаљује сукобе већ чини све за стабилност.
Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here