Не престаје сукоб министра културе и информисања у техничком мандату Ивана Тасовца са новинарским удружењима. Због начина на који је држава путем конкурса доделила помоћ појединим медијима, Тасовац је током недеље „ратовао“ са НУНС-ом и НДНВ-ом, а данас је оштро одговорио на критике УНС-а.

Министар информисања је оценио да је „крајње непрофесионално што га непознате особе“ из Удружења новинара Србије сада позивају да преузме одговорност за начин фомирања комисије за суфинансирање медијских садржаја и оптужују да пере руке од одлука које је донело то министарство.

– Министарство не скида одговорност са себе и ја не „перем руке“, мада то редовно чиним, не толико због бремена одговорности које носим, већ, пре свега, због личне хигијене. За мене и моје сараднике су сви чланови медијских комисија као и сви учесници медијских конкурса равноправни у правима и обавезама. Без обзира на то како прваци УНС-а доживљавају сами себе и своју организацију, ја на јавној сцени не делим своје саговорнике у актере првог и другог реда – навео је Тасовац у саопштењу.

Поводом јучерашњег саопштења УНС-а да је комисије за оцењивање медијских пројеката на конкурсу за суфинансирање медијских садржаја именовало Министарство, на чијем је челу Тасовац и да он треба да преузме одговорност за формирање комисија, Тасовац је казао да они који би желели да медијске конкурсе уређују по свом приватном нахођењу, а истовремено споплићу једни друге, уместо да се боре за професионалне и етичке стандарде у својој бранши, наносе велику штету сами себи, али још већу – грађанима Србије.

Он је додао и да не зна ко пише саопштења УНС, нити ко иза њих стоји, „пошто су она заштићена ореолом политбировске колективности која укида личну одговорност“.

– Али се питам, шта се десило са новинарским занатом? И са чињеницама које би требало да буду свете? – упитао је Тасовац.

У рат са НУНС-ом и НДНВ-ом Тасовац је ушао након саопштења које је послао поводом изложбе СНС-а „Нецензурисане лажи“. Та новинарска удружења доживела су га као подршку напредњацима и лојалност Александру Вучићу. Након тога Тасовац их је оптужио да су политиканти и скандал мајстори и упитао их је да ли се боре против цензуре или за новац.

Недуго након тога, НУНС и НДНВ су затражили од министра културе да објави резултате конкурса за суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса. Они су оценили да су „медији у Србији довољно осиромашени поступањем и актуелног техничког министра који се не придржава закона које је сам донео и потписао, да би могли да трпе даље одлагање објављивања резултата конкурса“.

Тасовац је иначе оспорио предлоге стручне комисије за пројекте електронских медија, па је позвао чланове комисије да додатно образложе своју одлуку. На крају је Тасовац сам одлучио који пројекти ће добити новац и у ком износу, а одлуке Kомисије су преиначене у девет случајева.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here