Свега 24 сата након што је Еди Рама припретио да се не може „искључити унија Албаније и Kосова”, огласио се и Хашим Тачи, који је поручио из Приштине „да ће сви Албанци региона живети у једној држави ако се врата ЕУ затворе”.

– ЕУ тренутно нити у односима са Kосовом, нити са западним Балканом нема визију, нити руководство за интеграцију или проширење које обухвата земље тог региона. Наравно, оно што сам рекао и 2013. рећи ћу чак и сада, ако Европска унија затвори врата Kосову, Албанци у региону живеће у једном простору – навео је Тачи.

Поменута реторика за министра Вулина значи да су Тирана и Приштина јасно рекле да им је циљ велика Албанија, што се, по његовим речима, може спровести само великим балканским ратом.

– Знате, када добијете тако благе реакције из ЕУ, у којима се готово изражава разумевање за љутњу Едија Раме и претњу Балканским ратом, онда сте могли и очекивати да ће се и Тачи огласити. Он је настао као терориста, у рату, и не може се очекивати од њега да разуме било шта друго, али ако Брисел буде наставио да тако благо реагује на претње балканским ратом, онда мора да разуме да је сва одговорност за све што ће се дешавати на овим просторима његова – рекао је Вулин и додао:

– Одговорност није више ни на Албанији, ни на Приштини, јер ми знамо да су они одувек сањали велику Албанију, да ће је увек сањати и да ће учинити све да до ње и дође, уколико не буду били заустављени, уколико не буду били кажњени пре него што покушају. И Приштина и Тирана јасно су рекле шта им је циљ. Одговорност је сада на Бриселу – истакао је министар.

С друге стране, о томе колико је заиста могућ нови балкански рат војни аналитичар Владе Радуловић каже да би заиста сваки покушај стварања велике Албаније изазвао сукобе, али и да је опасност од новог сукоба ипак минимална.

– Сваки покушај формирања велике Албаније неминовно би изазвао сукобе у региону, с тим да постаји опасност да се они прелију и на БиХ, која је у овом тренутку трусно подручије. Ово само показује да је цела идеја генерисана из Тиране, али ниједна земља у региону не би допустила да јој се цепају делови територије без борбе. С друге стране, тешко да би и НАТО дозволио сукоб на овим просторима, како међу својим чланицама (Албанија, Црна Гора, Грчка, прим. аут.), тако и са Србијом, јер у овом тренутку имају одличну сарадњу с нама и њихови приоритети јесу мир и стабилност у региону. То се може видети и по њиховим реакцијама на изјаву Едија Раме, која је ипак оштрија од реакције из Брисела. Мислим да су у питању само изјаве албанских и косовских званичника ради прикупљања политичких поена – наводи Радуловић.

 

Aло

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here