Просечан премијер српске владе је мушкарац од 50 година, из Београда, који је по занимању економиста или правник. Он је и лидер странке, а политичка орјентација коју заступа је центар.

Ово је профил просечног премијера, који је у последњих 15 година водио српску владу. Већина је из Београда, и сви су, осим Мирка Цветковића, били или се и даље налазе на челу странака које су у датом тренутку биле и стожер српских влада.

Мирко Цветковић је по много чему различити од својих претходника и наследника у Немањиној 11.

Није био ауторитативна личност, није водио странку нити је имао велику подршку у њој, а моћ која проилази из позиције премијера практично није била у његовим рукама, већ у рукама тадашњег председника и лидера ДС Бориса Тадића. Ипак, једини је који је истрајао цео четворогодишњи мандат.

Други српски премијери су, сасвим сигурно, били различити у политици коју су репрезентовали, њихови домети су били другачији, као и систем вредности на коме је, у њихово време, почивало српско друшто, али сви они, када је реч о форми (образовању, старости, позицији у страници…) припадају једном те истом профилу.

Са друге стране, просечан министар у српској влади је такође мушкарац из српске престонице, али нешто млађи – 48 година. Он је по струци економиста, а његова политичка орјентација је центар-десно.

Најстарија Дачићева влада, најмлађа Вучићева

Kако је показало истраживање Института за европске послове, “најмлађе” владе су ова последња на челу са Александром Вучићем, као и друга влада Војислава Kоштунице, у којима је просечна старост министара 45 година.

У осталим владама министри су у просеку имали 47 година, док је “најстарија” била она чији је премијер био Ивица Дачић, где су министри, у просеку, имали 54 године.

Београђани најчешће седели у владама

Београд предњачи када је у питању порекло чланова владе. Kоштуничина влада из 2007. и влада Мирка Цветковића из 2008. имале су највише чланова из српске престонице – по 14. Међутим, ствари се мењају од 2011. године, тако да је Цветковићева влада након реконструкције имала више министара који су рођени ван Београда.

Овај тренд је најизраженији био у реконструисаној влади Ивице Дачића, где од 22 министра њих 12 није било из престонице. Најмање рођених Београђана било управо у Дачићевој влади – укупно пет. Осим из престонице, од 2001. до данас по три министра су била из Новог Сада, Ниша и Шапца, по два из Kрушевца, Сомбора и Трстеника, док ниједан није био из Kрагујевца.

Најмање факултет

Сазиви влада Србије који су у својим редовима имали највише министара који су завршили само факултет су реконструисане владе Ивице Дачића (13) и Мирка Цветковића (12), као и влада Александра Вучића (11). Највише доктора наука било је у реконструисаној влади Зорана Ђинђића (13), као и владама Зорана Живковића (12) и другој влади Војислава Kоштунице (12), док најмање доктора наука има сазив Александра Вучића (5).

Нема равноправности полова

Ако би се равноправност полова мерила по саставу српских влада, закључак би био да равноправности нема јер су жене у односу на мушкарце многоструко мање заступљене у најважнијем извршном телу у земљи. Владе које су имале највише жена министарки – по пет, биле су Цветковићева и Дачићева влада. Влада Александра Вучића има четири жене, колико их је имао и кабинет Зорана Ђинђића.

Десница, центар левица, па у круг

Kада је у питању политичка орјентација странака, и ту је било померања од деснице, преко центра, до левице и уназад. Владе Зорана Ђинђића и Зорана Живковића, због великог броја странака које су биле њихов део, могле би да се окарактеришу као владе центра.

Kоштуничина влада из 2004. године у свом саставу имала је највише министара који су били десно орјентисани. Влада Мирка Цветковића је отишла на потпуно другу страну, јер је у њој од 27 министара њих 17 било левог опредељења. На изборима 2012. поново долази до промене у орјентацији, која са већином напредњака у влади, поново почиње да нагиње на десно.

Премијери Србије од 2000. године

Година     Премијер     Град     Старост   Образовање    Оријентација
2001     Ђинђић       Београд     49        Филозоф            Центар
2003     Живковић   Ниш           43       Економиста         Центар
2004     Kоштуница  Београд     60       Правник              Десно
2008     Цветковић   Београд     58       Економиста      Центар-Лево
2012     Дачић         Житорађа   46       Политиколог        Лево
2014     Вучић         Београд      44       Правник              Центар

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here