ИТ је једно од најјачих економских упоришта наше земље, које сваке године генерише све више новца и помаже Србији да изађе из вишедеценијске стагнације, сматра једна од највећих светских новинских агенција

Агенција Ројтерс пише у свом извештају о убрзаном развоју српског ИТ сектора и његовом доприносу убрзању раста бруто производа земље, наводећи да Србија, иако мали играч у светским, па и западноевропским оквирима, сада генерише 10 одсто БДП-а од информационих технологија.

Србија, земља која сматра проналазача Николу Теслу једним од својих најпознатијих синова, гледа на технологију, као средство које ће јој помоћи да изађе из вишедеценијске економске стагнације у коју је упала након ратова на Балкану 90-их година, почиње причу британска агенција.

Министар финансија Синиша Мали каже да је извоз технологије донео земљи у досадашњем току године милијарду евра (1.2 милијарде долара) у поређењу са око 900 милиона евра у 2017. години, чиме се ИТ сврстава у прва три извозна сектора, поред аутомобилске индустрије и пољопривреде, наводи се у тексту.

Српске компаније, додаје се даље, производе софтвере за широк спектар индустрија – од пољопривреде до медицине, као и апликације за превознике типа „Убер“, за Цлоуд технологије, онлајн игре… Баве се, такође пружањем услуга кол-центара (цалл) и помоћи клијентима.

Мали покретачи су наша будућност, упознајте их!
У тексту се напомиње да под премијерком Аном Брнабић (42), чији претходни радни ангажман карактерише промовисање предузетништва, Србија појачава подршку стартап сцени и анимира мултинационалне компаније да започну пословање у Србији, привлачећи стране инвеститоре ниским платама и субвенције до 10.000 евра по запосленом. „Информатика и високе технологије, као и дигитална агенда су будућност наше економије“, изјавио је за Ројтерс председник Србије Александар Вучић. „ИТ сектор у Србији је производ наше интелигенције… морамо да наставимо да обучавамо што више људи за рад у овом сектору“, додао је он.

У тексту се, такође наводи да су водеће светске технолошке фирме, укључујући Мицрософт, ИБМ и Интел, или већ основале развојне центре у Србији или су дале лиценце за “аутсорсинг“ услуге локалним фирмама, нудећи три пута већа примања од просечне месечне плате од 420 евра, али су и те високе плате и даље ниже од оних које би плаћале у земљама Европске уније.

Српски производ освојио свет
Наводећи да и компанија Гоогле подржава растућу стартап сцену у Србији удруживши снаге са организацијом београдске технолошке заједнице Стартит, Ројтерс је представио поједине најуспешније српске ИТ фирме које су се пробиле на међународно тржиште као што су Нордеус, који је развио игру „Топ Елевен Фоотбалл Манагер“, која је на врху листе најпродаванијих у продавницама апликација, и фирма Стобери Енерџи, која развија „паметне“ клупе које се налазе на јавним местима, напајају се соларном енергијом и корисницима омогућују приступ бежичном интернету, пуњењу телефона и информационе сервисе.

У тексту се истиче да је прошле године, према анализи коју је објавила Kомисија за заштиту конкуренције, у Србији било више од 2.000 фирми у технолошком сектору у односу на 700 компанија 2006. године, те да су приходи удвостручени на 1.5 милијарди евра.

„Нето извоз свих услуга ове земље кандидата за улазак у ЕУ порастао је по годишњој стопи од 23.2 одсто у првој половини 2018. године, вођен информационим и комуникационим технологијама и сектором услуга“, пише Ројтерс уз напомену да се према процени централне банке очекује да ће привреда Србије ове године порасти за четири одсто са прошлогодишњег нивоа од 2.0 процента.

 

танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here