Sveštenik Zoran Đurović u intervjuu za ESPRESO dotakao se i trenutne situacije u Crnoj Gori. Protesti naroda širom Crne Gore zbog donošenja zakona kojim će se oduzeti imovina Srpskoj crkvi izazvali su različite reakcije širom regiona. Dok su s jedne strane potpisnici Apela88 za situaciju u Crnoj Gori optužili Srbiji u SPC, s druge strane iz mitropolije crnogorsko-primorske su stigle poruke državnom vrhu Srbije da nije poželjno u Crnoj Gori. A evo šta o svemu tome govori pravoslavni sveštenik Zoran Đurović:

 

– Načelno, SPC odbija bez zadrške ovaj necivilizacijski zakon koji bi oteo svetinje u Crnoj Gori. Sad imamo problem što u Crnoj Gori nema direktne imovine koja je uknjižena na SPC. Dakle, SPC samo posredno ima imovinu u CG, a to znači da ako se MCP(mitropolija crnogorsko-primorska) osamostali, onda ni u ovom minimalnom obliku SPC neće imati ništa u CG. Iznosio sam duže vreme da je priča oko zakona u stvari dogovor Mila Đukanovića i Amfilohija Radovića, a da je zapravo cilj otcepljenje MCP od CG. Milo tako zaokružuje projekat nezavisne CG i njen novi identitet koji se gradi na antisrpstvu.

To je sad jasno i onima koji su sporiji u zaključivanja, jer su iz crkvenih krugova u MPC i državnih u CG pustili spin da su Milo i Vučić u dilu. Kad bi to bilo tako, onda bi ga Milo rado pozvao u CG, ali vidimo da nas on kao tužibaba prijavi NATO, a Hrvati se polomiše da nas optuže za velikosrpsku agresiju. Na toj liniji je i Amfilohijevo sveštenstvo, pa rektor Perović – koji je pozat po svom antisrpstvu i antisvetosavlju – napisa da Vućić ne dolazi u CG. To je potvrdio u zavijenoj formi i Episkopski savet crkava koje su u CG, a koje su potčinjene Amfilohiju.

Srpski narod se tamo bori protiv gubljenja svog nacionalnog identiteta, istorije, ali i budućnosti. Nadajmo se da će se sve završiti prebijanjem onog sveštenika, a zašto je nasilnik dobio samo prekršajnu prijavu. – rekao je Đurović za Espreso.

Izvor:  Espreso

3 KOMENTARA

  1. Ne znam sto ovome klevetniku i raspopu dajete prostora da siri svoj otrov? I ovaj je, kao i Miras, bio klirik Carigradske patrijarsije, pa poucen Mirasevim primerom na vreme prebegao kod Rusa da ne bi bio rascinjen.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here