НИЈЕ проблем у томе што је Мирјана Менковић, директорка Етнографског музеја, довела сина да обави део свадбеног весеља у храму културе на чијем је челу, већ је проблем у томе ко је то уочио. И, кад је уочио, зашто је то рекао. Овде су замењене тезе.

Овако Драган Милановић Пилац, председник Гранског синдиката културе и уметности „Независност“, одговара на оптужбе Менковићеве да су чланови синдиката криви зато што су објављене фотографије на којима се види да су сватови њеног сина, њих тридесетак, део свадбене прославе провели у Етнографском музеју.

– Чланови „Независности“ су наговорили сина Менковићеве да доведе госте у Етнографски музеј, а она то није хтела – ироничан је Пилац. – Не знам ко је послао циркуларно писмо медијима. Фотографије нису ни на нашем профилу, нити на нашем веб-сајту! Фотографије се налазе на фејсбук-профилу њене снахе, и какве то везе има с нашим синдикатом?!

Пилац пита да ли су сви сватови платили улазнице, јер се посета Етнографском музеју наплаћује. Њега интересује у колико сати су ушли и колико дуго су се сликали.

– Потпуно ми је нејасно зашто министар Иван Тасовац тражи од директорке објашњење о овом догађају. Зашто је одмах не смени?! На фотографијама се јасно види да сватови седе на експонатима. Не треба му други доказ да су били ту. Нека министар стави наочаре, ако то не види – изричит је Пилац.

У писму које је стигло у нашу редакцију, директорка Менковић, међутим, тврди да су аутори изложбе „Велики рат и мали људи“ реконструисали кухињу из тог периода користећи предмете које су позајмили из Етно-дућана у Скадарској улици или сами прибавили за ту прилику.

Ипак, за социолога културе Ратка Божовића, као и за ширу јавност, овај догађај је драстична парадигма бахатости и приближава ствари које се не могу приближити.

– Овде су се помешали лончићи. Јавни и приватни интереси. На важним местима нашли су се погрешни људи – каже Божовић. – Директорка је учинила прекршај. Своју приватност је на неки начин искористила у пољу јавности. Све би деловало другачије да су младенци били у народним ношњама. Овако, на фотографијама делује као да су упали у туђи посед. А тај упад није забранио чувар поседа, него га је омогућио. Одобрење за постсвадбено славље дала је сама директорка, што говори о изгубљеној мери у правима, дужностима и одговорностима. Менковићева је, од када је постала директор, поделила отказе дивним људима, а заправо је отказала њена савест. То потврђује овај догађај.

ПРИЈАВА ПРЕКРШАЈНОМ СУДУ

МИНИСТАРСТВО финансија је, како подсећа Пилац, на основу налаза буџетске инспекције поднело захтев за прекршајну пријаву Прекршајном суду у Београду против Мирјане Менковић:

– Нико од надлежних није реаговао на наш захтев за смену Менковићеве због њених малверзација. Да није било свадбе, о њеним финансијским малверзацијама не би се ни знало.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here