Лидер Демократске странке и кандидат за градоначелника Београда са листе „Да ослободимо Београд – ДС, СДС, НОВА, ЗЕП Зелени“ Драган Шутановац имао је своју прилику. И искористио ју је. Али не онако како би то хтео да представи онима на чије гласове рачуна уочи предстојећих мартовских избора. Напротив.

Док суграђанима обећава светлију будућност, ђацима бесплатне уџбенике и таблете, житељима градске периферије право да сами одлучују о својим потребама, а свима скупа живот без Александра Вучића и СНС-а, кандидат Демократа заборавља да објасни да је садашњи српски председник своје „право на пљачку народа“ у више наврата оправдавао управо оним што су у своје време радили Демократе Бороса Тадића и Шутановац лично док је водио Министарство одбране.

А о томе шта је дотични радио као министар може се сазнати из једног извештаја из 2012. у којем се тврди да је својевољним трошењем државног буџета Шутановац истом нанео вишемилионску штету. Овај документ који је пуне три године помно склањан од погледа јавности показује да је министар-демократа у пословању, државу Србију 2008. „олакшао“ за добрих 400 милиона динара.

Без обзира да ли је реч била о куповини лекова, станова, службених аутомобила и сличних роба у оквиру уговарања, такозваних, поверљивих набавки и одређивања стопе провизије за комисионе послове. Све поменуто открили су ревизори 2012. али је извештај до Повереника за информације од јавног значаја доспео тек након три године.

Шутановац је поменуте „подвиге“ направио послујући са „Југохемијом“ (2007), предузећем „Порше СЦГ“ из Београда (2008) од којег је за потребе министарства купио 19 аутомобила ауди А6 и А8, „Југоимпортом СДПР“ (2008. и 2009) приликом уговарања куповине „средстава посебне намене“, са здравственим и апотекарским установама заобилазећи Фонд војних осигураника… Једно је сигурно, имао је помоћ високих официра, јер ово није могао све сам да уради.

У свом трошилачком налету министар војни није пропустио ни да за потребе надлежне му службе набави компјутерски софтвер који је државу Србију коштао чак 4 (четири) пута више но што му је била тржишна цена.

Како би Шутановац, уколико би постао градоначелник, трошио паре из буџета Београда није препоручљиво ни замишљати. А ко би на крају платио цех унапред се зна.

Једнако као и код тренутно владајућег СНС-а.

Михаил Суслов

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here