Друштво судија Србије саопштило је данас да јавност треба да буде упозната с тиме да ли се против притвореника из Гвантанама који се налазе у Србији води поступак или је окончан, да ли је реч о осуђеним или притвореним лицима, из којих разлога и до када ће им бити ограничена слобода кретања и по ком правном основу.

Друштво судија Србије позвало је представнике извршне власти да јавност обавесте о свим тим питањима и саопште по ком конкретном правном основу су у Србију упућени притвореници.

„Друштво судија Србије сматра да јавност треба да буде упозната са статусом у којем се у Србији налазе та лица, која су страни држављани (да ли се против њих води какав поступак или је поступак окончан, да ли је реч о осуђеним или притвореним лицима), из којих разлога и до када ће та лица бити ограничена у слободи кретања и по ком правном основу“, наведено је у саопштењу.

Додаје се да је разлог за то што је право на слободу основно људско право гарантовано Уставом Србије, Европском конвенцијом за заштиту основних права и слобода и бројним другим међународним конвенцијама, које су саставни део правног поретка Србије и представља темељ владавине права и правне сигурности, због чега се нико таквог права, ни делимично, не може одрећи.

Друштво судија Србије указало је на бројне штетне последице које могу проистећи из евентуалног кршења људских права на унутрашњем нивоу, толеранција на кршење основних слобода прети уобичајавању такве праксе и поткопава темеље правне државе.

„Док би на међународном плану, посебно пред Европским судом за људска права у Стразбуру, Србија могла бити препозната као земља у којој се основна људска права и слободе не поштују, због чега би могла да буде оглашена одговорном због кршења људских права“, наведено је у саопштењу.

Два притвореника из америчког војног затвора Гвантанамо на Куби пребачена су 11. јула у Србију.

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here