Међу одговорима су: „интензивирање стратегије нуклеарног обуздавања“, инсталирање нових система за рано откривање лансирања ракета и појачавање противподморничке одбране

РЕНОМИРАНИ немачки лист Süddeutsche Zeitung објавио је да је NATO разаслао земљама-чланицама конфиденцијални документ, у којем су побројане варијанте реаговања у случају да Русија наруши услове споразума о ликвидацији ракета средњег и малог домета.

Исти лист наводи да је у том документу – са насловом „Шта би било, ако…“ – побројано чак 39 могућих начина „обуздавања Русије“.

Међу њима су: „интензивирање стратегије нуклеарног обуздавања“, инсталирање нових система за рано откривање лансирања ракета и појачавање противподморничке одбране.

На „списку 39“ су и: активније коришћење у Европи америчких бомбардера B-2 и B-52, подизање оперативне приправности дислоцираних у Европи ескадрила бомбардера који су у стању да носе нуклеарне бомбе.

Süddeutsche Zeitung наводи да се у документу наглашава да треба отпочети преговоре са Русијом и да су против тога да САД иступе из споразума о ракетама средњег и малог домета и да почну саме да их производе.

Немачки лист тврди да у тексту постоји упозорење да би то „могло појачати антиамеричка расположења“.

Наводно се аутори документа изричито противе увођењу нових санкција против Москве поводом споразума о ракетама средњег и малог домета.

Неименовани представник алијансе није за Süddeutsche Zeitung ни демантовао ни потврдио постојање помињаног документа. Признао је, међутим, да се унутар NATO води дискусија о (не)поштовању споразума.

Споразум о ракетама средњег и малог домета – потписан 1987. између Вашингтона и Москве – забрањује обема странама да имају балистичке ракете постављене на копну и крстареће ракете домета од 500 до 5.500 километара.

У Конгресу САД постоји струја која константно оптужује Русију да крши тај споразум и залаже се да САД из њега иступе.

Овлашћени човек Беле куће за оружје за масовно уништавање, Кристофер Форд, изјавио је, међутим, да се Сједињене Државе надају да ће споразум остати на снази и нагласио да желе дијалог са Русијом о стратешкој стабилности.

 

 

 

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here