Све више младих прихвата нови светски тренд и опсесивно јури за покемонима по улицама. Појавила се чак и вест да је једну девојчицу због ове игре покосио ауто. Стручњаци упозоравају да је питање дана када ће неко страдати због покемона

Све више деце у Србији потпуно је полудело за најновијом планетарно популарном игрицом у којој је задатак да се опсесивно јуре цртани јунаци покемони по градским улицама, и то по виртуелним упутствима са мобилне апликације!
На ову опасну помаму јавности је скренута пажња када је у суботу објављена информација да је тринаестогодишњу Т. Н. покосио ауто у Београду док је јурила покемоне. Иако ова информација није потврђена (погледајте оквир) и највероватније је лажна, стручњаци кажу да је питање дана када ће у Србији неко дете заиста завршити под точковима аутомобила због ове опасне игре.

Психотерапеут Зоран Миливојевић наводи да ће млади играјући ову игрицу све више себе доводити у опасне ситуације.
– Предност ове игре је што је људе одлепила од фотеља, али проблем је што она одвлачи пажњу. То је као да возите ауто и гледате телевизију у исто време. Тако попушта пажња, а најугроженији су деца и млади, јер њихова концентрација још није извежбана. Родитељи су, међутим, ти који треба добро да упозоре децу – објашњава Миливојевић.
Психолог Александра Јанковић каже да технологије представљају нову врсту зависности.
– Јасно је да су људи своју стварност заменили виртуелном стварношћу. Kада погледате, и сликање селфија и куцање порука на улици могу да вас доведу у опасност. Виртуелна реалности очигледно има моћ да потре важност стварног живота, толико да сам чак чула да људи проводе пет до седам сати дневно играјући конкретно „Покемон го“. Тиме угрожавају себе. Мислим да је време да свако од њих себи постави питање „да можда мало не претерујем?“ – наводи Јанковићева

Стручњак за информационе технологије Драган Варагић наводи да је у овој игрици највећи проблем то што људи забораве на свет око себе.

– Kада сте на улици и заборавите на свет око себе, можете да страдате у саобраћају и то је највећи проблем ове игрице. Ипак, мислим да овде није проблем у технологији, већ у људима који је користе – сматра Варагић.
Kолико су покемони опасни, најбоље говори податак да је у свету једно дете већ погинуло, док је двоје тешко повређено док је играло ову игрицу. Наиме, један тинејџер из Гватемале је убијен након што је провалио у једну кућу тражећи фамозне покемоне.

Такође, двадесетосмогодишњи Американац умало је настрадао када је његово возило скренуло са пута и закуцало се у оближње дрво, док је једну девојчицу ударио аутомобил на улици. Обоје су у тренутку несреће играли „Покемон Го“ на свом мобилном телефону.

Kако се игра: Јуре их у води и по далеководима

Игра „Покемон Го“ игра се тако што се најпре инсталира апликација на мобилном телефону. Игра почиње када се у апликацији пронађе стварна мапа улица у околини где се играч налази, а затим се на мапи појаве покемони које је потребно пронаћи и „убити“. Играч потом, користећи мапу, почиње да се креће „правим“ улицама, све док му апликација не покаже да је пронашао покемона на месту које у стварности одговора оном на мапи.
Највећи проблем за играче ове игрице изазива то што се покемони обично налазе на местима која одговарају њиховим карактеристикама. Водени покемони се тако могу наћи поред река и језера, док су електро-покемони у близини далековода. Због тога електродистрибуције упозоравају играче путем друштвених мрежа да буду опрезни.
Информер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here