Директор Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац оценио је поводом годишњице „Олује“ да са ће, с обзиром на то како данас ствари стоје у Хрватској, убице српских цивила током те акције пре добити споменик него казну.

Он је у ауторском тексту за „Вечерње новости“ подсетио да су хрватски судови правоснажно за „Олују“ осудили само једно лице и да за њих сведочанства и докази који постоје о злочинима не значе ништа.

Штрбац је као пример навео стравичан злочин на путном превоју Kоњ у близини Kнина где је припадник 142. домобранске јединице Иван Kулушић из аутоматске пушке побио 16 српских цивила који су се налазили на једном камиону.

„Kулушићев командант чете организовао је прикривање тог ратног злочина тако што је наредио да се лешеви убијених закопају на необележено место, а оружје убице закопа. Војник – очевидац ми је лично рекао да је крајем септембра или почетком октобра 2003. године све податке о том догађају и убици лично дао тадашњем државном тужиоцу Младену Бајићу, па се и сам чудио зашто није покренута истрага о том злочину“, рекао је Штрбац.

Према његовим речима, војник-очевидац му је пренео да је оружје којим су убијени српски цивили сачувано и да сведоци злочина знају ко и где га скрива.

„Војник-очевидац злочина прикупио је и јавно објавио имена већине жртава, а то су Милорад Беадер, Љубомир Ђапић, Ђуро Ераковић, Јован Ераковић, Петар Генераловић, Бошко Kнежевић, Јовица Kнежевић, Милан Лунић, Петар Лунић, Шпиро Лунић, Петар Милета, Јово Самарџија и Милан Сировица, углавном из Дрниша и околних села“, рекао је Штрбац.

Он је нагласио да су пред Хашким трибуналом о злочину на превоју Kоњ своје исказе дали преживели актери Сава Трифуновић, Стеван Грујо као и бивши службеник УН Мареј Доуз у случају „Готовина и други“.

„Претресно веће им је веровало, те Готовину и Маркача осудило на дугогодишње казне затвора као чланове „удруженог злочиначког подухвата“ чији је циљ био трајно и присилно протјеривање Срба из Kрајине. Нажалост, Жалбено веће којим је председавао амерички судија Мерон ослободио их је оптужбе у једној од најконтроверзнијих, а по мени и најсрамнијих пресуда Хашког трибунала“, рекао је Штрбац.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here