Председник Чешке Милош Земан је у недељу у тв интервјуу најтиражнијем чешком таблоиду Блеск директно позвао Чехе да се наоружавају и пуцају у случајевима терористичких напада

Чехе и Словаке страх од тероризма и миграната, којих у те две земље нема, а и позиви чешког председника Милоша Земана и пример наоружане прве даме, наводе да се и они наоружавају.

Док је у суседној Словачкој продаја оружја за личну одбрану грађанима порасла заиста за 20 одсто, у Чешкој, парадоксално, број издатих дозвола за ношење оружја расте, али оружја међу Чесима има све мање. Од почетка године у Чешкој је порастао број дозвола за ватрено оружје за 5.944 и сада право да се ватреним оружјем брани у случају потребе има 297.966 Чеха.

Истовремено се у регистрима полиције за првих пет месеци ове године број пријављеног оружја смањио за 22.173 комада и сада у тој земљи са преко 10 милиона људи има 784.722 комада ватреног оружја.

Чешки закон о оружју и након пооштравања врло је либералан, а средства за одбрану, као што су гасни пиштољи или тејзери, електрични пендреци и разни одбрамбени спрејеви, не подлежу режиму дозвола и регистрацији.

Председник Чешке Милош Земан је у недељу у тв интервјуу најтиражнијем чешком таблоиду Блеск директно позвао Чехе да се наоружавају и пуцају у случајевима терористичких напада.

Земан је поновио своје раније изјаве да би терористички напади у Француској и Немачкој прошли с мање жртава да је међу грађанима било људи са пиштољем који умеју да га употребе, и оценио да би грађанска самоодбрана била успешна.

Председник Земан је за Блеск јавно похвалио прву даму, своју супругу Ивану што је већ набавила пиштољ и ревносно вежба употребу. „Верујем да ће ме заштити од терориста. Иако мене пре свега чувају телохранитељи“, казао је Земан.

Реалан пораст продаје ватреног оружја и одбрамбених спрејева и тејзера у Словачкој од 20 одсто експерти приписују тек на трећем месту страху од терориста и муслиманских миграната које и Словаци као и Чеси не желе да примају.

„Kао прво, људи који већ имају оружје купују нови модел, исто као када неко купи нови модел мобилног телефона или аутомобила. Kао друго, ту су људи са новим дозволама за ношење оружја и желе да вежбају пуцање. Провале у сателитистким четвртима крај великих градова које имају велики раст, нажалост су сувише честе. Лопови су све дрскији и то је главни разлог пораста продаје оружја на нашем тржишту. Мигранти су само трешња на торти, иако све већа“, казао је словачким медијима експерт Лукаш Хрнчјарик из Оружарнице Хермес.
Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here