Kада су пожурили да оптуже Турску да одступа од конвенције о људским правима после неуспелог пуча, ЕУ званичници су заботавили да је и Француска урадила исто после терористичких напада

Бивши шведски премијер Kарл Билт критиковао је Европу због односа према Турској после покушаја пуча у тој земљи, позивајући Брисел да подржи турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

„Да ли Брисел спава или само не зна? Питање је које се поставља посто су европски лидери бојажљиво одговорили на покушај војног пуча у Турској 15. јула“, запитао је Билт у ауторском тексту за бриселски портал „Политико“.

Успешан удар у Турској би, како је оценио, вероватно одвео земљу у грађански рат чије би последице биле несагледиве, а милиони Турака би се придружили милионима сиријских избеглица тако да би се ЕУ суочавала са избегличком катастрофом још гором од оне 2015. године.

Према његовим речима, ЕУ никад није видела озбиљан војни удар у некој својој чланици или кандидату, а у ноћи покушаја пуча, требало јој је времена да га осуди. И није било наговештаја да ће неки високи званичник ЕУ одлетети у Турску да подржи земљу кандидата која се суочава са најозбиљнијом претњом по свој уставни поредак, додаје Билт.

Уместо тога, европски лидери су одмах почели да преиспитују акције турских званичника да са власти уклоне оне елементе за које верују да су повезани са покретом имама Фетулаха Гулена. Сада ће руски председник Владимир Путин можда бити први лидер који ће се срести са Ердоганом после покушаја пуча, а ако се то деси, каже Билт, „биће то срамота за Европу“.

Kада је Турска најавила одступање од Европске конвенције о људским правима, лидери ЕУ су гласно негодовали, заборављајући да је Француска после терористичких напада у Паризу урадила исто, наводи Билт.

Нема сумње да је Турска имала право на то, и заправо морала да предузме мере да се заштити од снага које покушавају да збаце њен уставни поредак, сматра он. ЕУ би била у далеко бољој позицији данас да су лидери ЕУ одмах отишли у Турску да изразе своју ужаснустост пучем, честитају турском народу што га је спречио и разговарају са председником, владом, политичким лидерима и другима о томе како да колективно се обезбеди демократски и европски пут за Турску.

Наравно, нема гаранција да би то спречило да Турска склизне у ауторитаризам. Али Европа би барем могла да покуша да стане у одбрану својих политичких идеала и демократских вредности, закључује Билт.
Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here