Борис Степанов

Државни секретар Џон Кери се нe бави само спољном политиком  и спровођењем у живот свих наређења  Беле куће. То је, тако рећи, главни део његовог рада. Али постоји још један правац о коме, уколико он и нешто каже, то ради врло нерадо – то је материјална  подршка независним новинарима по читавом свету. Грантови се добијају за тренирање и припрему братије која  пише, и која не може ни дана да преживи без ретка, а да не исхвали амерички модел демократије и њихово утеривање у људску свест идеја неоконзерватизма и либерализма у више од 30 земаља света.

Вашингтон издваја  милионе долара  за „независне новинаре“ који теже за правдом. Посебну пажњу Џон Кери и његови потчињени поклањају Русији. О њој обавештавају „Глас Америке“, „Радио Слобода“ и остали медији  који припадају институцијама власти. Тако он помаже Стејт департменту и Агенцији за међународни развој. Само у прошлој години на „испирање мозгова“ становништва је издвојено више стотина милиона долара.

Ове године Вашингтон је повећао финансирање за још 83 милиона. То су најважнији трошкови за делатност у информативном простору Русије и суседних земаља. Тако да предстоји буран рад. Постојаће потреба да се сваког дана убеђује (најважније је домишљато и на добром руском језику) да су САД најбољи пријатељи свих Руса! И још један правац, због кога се недавно забринуо и сенат Конгреса САД – увођење сопствене пропаганде на територији Русије и Кине. Ето, и Пекинг је доспео за деобу. Москва је одавно названа „противник“, против кога се води отворени хладни рат. А сада је ту и Пекинг. А још сасвим скоро Кинези су се налазили на списку пријатеља САД.

Али, времена се мењају брзо.

Сви који не желе да се потчине наређењима Стејт департмента  и Беле куће морају преко „независних медија“ и преплаћених новинара, којима се САД толико подносе,  да добије часове преваспитања. Добар новинар кошта, и Џон Кери то одлично зна. За америчког пореског обвезника две – три милијарде долара и нису неки губитак, уколико захваљујући њима Руси и Кинези добију квалитетну информативну инјекцију. Стејт департмент је једноставно сигуран да су „руска и кинеска пропаганда“ усмерене ка слабљењу међународног утицаја САД. Те је зато потребно да се при Стејт департменту формира Центар за анализу и реаговање. Наравно да неће тражити потребне стручњаке за информативне ратове. Мада део њих (главни и врло плаћени) већ ради у Прагу на радиостаници „Слобода“. Њима ће се, очигледно, придружити и десетак других стручњака за Русију и НРК, а успут и 750 милиона долара за квалитетно вођење информативног рата. Ако „Слобода“ буде мало, кроз друштвене мреже ће се додати антируска пропаганда. А постоји и Холивуд – и тамо има приличан број познавалаца „руског питања“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here