SRBIJA POLICIJA STEFANOVIC INTERVJU

Србија показује да може да се носи са мигрантском кризом, поручио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић приликом посете припадника полиције и Војске Србије који су ангажовани на заштити државне границе према Македонији, саоштио је данас МУП

Стефановић, који је синоћ посетио припаднике војске и полиције, рекао је да се смањује број миграната који покушавају да илегално уђу у нашу земљу.

Он је нагласио да је желео да се лично увери у каквим условима живе и раде припадници полиције и војске, који спречавају илегални прелазак, као и да се увери у прве резултате заједничких активности наших безбедносних снага.

– Очигледно је да су први резултати добри, наравно прерано је за неке дубље анализе и оцене, али се почетни тренд показао као добар. Ангажовање припадника полиције и војске на заштити државне границе дало је резултате, јер опада број људи који покушавају да илегално пређу нашу границу – казао је Стефановић.

Kада уоче наше патроле, како каже, многи одлучују да се врате назад, то јест одустају од илегалног преласка државне границе

Он је оценио да је сарадња полиције и Војске одлична.

Стефановић је прецизирао да је за пет дана на границама са Бугарском и Македонијом више од 1.000 људи спречено да илегално уђе у Србију.

– У овом граничном појасу где се сада налазимо припадници полиције и Војске Србије током ноћи спрече од 50 до 70 људи који желе да пређу границу без папира, а те акције се најчешће дешавају на тешко приступачном терену – рекао је министар полиције.

Стефановић је нагласио да држава Србија поступа у складу са законом и сваком лицу омогућава да оствари право на азил, или их смешта у прихватилиште, али да неће дозволити илегалан прелазак границе.

– Поред снага које обезбеђују границу према Македонији или према Бугарској, такође, намеравамо да ојачамо патроле војске и полиције на административној линији са Kосовом и Метохијом. Већ смо дали инструкције у циљу спечавања илегалног преласка због нових потенцијалних рута, које се могу отворити и према Црној Гори. Желимо да обесхрабримо свакога ко мисли да ће се затварањем овог дела границе отворити могућност у неком другом делу граничног појаса – рекао је министар полиције.

Стефановић је истакао да Србија наставља да сарађује са свим нашим комшијама и државама Европе на проналаску решења које ће омогућити праведну процедуру и да се људима који долазе из ратом захваћених подручја пружи шанса да обезбеде бољи живот за себе и своје породице.

– Србија у томе не може да буде сама нити Србија може да дозволи да наша земља буде територија на којој ће се сви они, које нико не жели у Европи, да се стационирају – рекао је Стефановић.

Одговарајући на питање о повезаности мигрантске кризе и потенцијалног тероризма, Стефановић је истакао да у овом тренутку не постоји директна веза.

– Оно што је добро, све наше безбедносне структуре свакодневно се састају и сагледавамо све могуће претње тероризма – навео је Стефановић и нагласио да је Србија још раније превентивно деловала и предузела све мере заштите.

– Помно пратимо сваку могућу радикализацију, сваки могући екстремни иступ, дешавања у Европи – истакао је Стефановић.

Он је додао да Србија има разрађене планове реаговања већ две године уназад и процедуре које поштују сви државни органи.
Информер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here