Високи представници владајућих политичких партија у Немачкој огорчени су што је за градоначелника у централној држави Хесен изабран неонациста.

Штефана Јагша из Национал-демократске партије (НДП), крајње десничарске странке, једногласно је изабрало седам одборника.

Јагш је победио пошто није имао противнике. Град којим ће он руководити има само око 2.650 становника.

Његова странка НДП је преживела покушаје забране, али се сматра „противуставном”.

Локални посланици – чланови Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) Ангеле Меркел, са својим партнерима Социјалдемократском партијом Немачке и либералном Странком слободних демократа гласали су за Јагша.

„Kандидат НДП-а испунио је политички вакуум”, казао је Маркус Брандо, лидер Социјалдемократске партије у Алтенштату.

Високи представници партија осудили су тај корак, а лидерка Хришћанско-демократске уније Анегрет Kрамп-Kаренбауер затражила је поништавање избора. Њен генерални секретар Паул Цимјак рекао је да је „избор странке која следи антиуставне циљеве срамота”.

Генерални секретар Социјалдемократске партије Ларс Kлингбејл на Твитеру је исказао незадовољство: „СДП има јасну позицију: не сарађујемо са нацистима! Никада! Тако је на федералном нивоу, у регионима и дистриктима. Одлука у #Атленштату је неразумљива и неоправдана. Мора се одмах променити.”

Јагш је обећао да ће „радити у интересу града и да ће наставити да ради конструктивно и да сарађује са странкама”.

Главна опозициона странка крајње деснице у Немачкој је Алтернатива за Немачку. НПД је много мања и има посланике само у регионалним парламентима.

Немачки уставни суд је 2017. укинуо забрану НПД-а, саопштивши да странка јесте била „противуставна”, али да није јака да обори немачки демократски поредак.

ББЦ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here