У свим институцијама је било пропуста, али када је реч о насиљу над женама проблем је у свима нама, каже координаторка Сигурне женске куће Весна Станојевић.

Kако каже, свака жена која је дошла код њих имала је проблем са полицијом, социјалном службом, тужилаштвом…

„Ми смо криви. ‘Ми“ – мислим на нас који не пријављујемо насиље и на неки начин подржавамо то. Правимо се да не чујемо и онда када чујемо“, истиче Весна Станојевић

Према њеним речима, то мора да буде ствар обавезе и да морамо да пријавимо насиље не би од почетка године било 14 убијених жена од чега су две девојчице.

„Хоћемо ли да сабирамо мртве жене или да урадимо нешто да то тога не дође? Нећемо никада завршити са тим проблемом, али можемо да га смањимо и то озбиљно“, каже она.

Подсећамо, омбудсман Саша Јанковић Омбудсман установио је пропусте у раду надлежних органа и служби у чак 12 од 14 случајева убистава жена у Србији, а међу случајевима је и убиство у Житишту.

У извештају се наводи и да је Министарство за социјална питања прекршило право грађана на истинито информисање наводећи после трагедије у Житишту да је „поступак у Центру за социјални рад вођен и окончан по стандардима стручног поступка“.

Међутим, министар за рад у техничкој влади Александар Вулин негирао је то.

„Није циљ овога заташкавање. Могу да разумем Вулина да брани своје раднике. То није суштина. Циље је да насиља не буде, да га смањимо, а не да се препуцавамо да ли је било пријава“, наводи за Б92 Весна Станојевић.

Она ипак истиче да је пријава за Житиште било, да је насиље пријављивао отац жртве.

„Чињеница је да брак чим дође до развода да ту нешто није функционисало, није ваљало и врло је могуће у неким случајевима да је било насиља“, каже она.

Kако наводи, потребна је сарадња између институција како би се насиље спречавало.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here