CUMHURBASKANI TAYYIP ERDOGAN, RUSYA LIDERI VLADIMIR PUTIN ILE 20 DAKIKA SUREN BIR TELEFON GORUSMESI YAPTI. GORUSMEDE, TEROR SALDIRILARININ AKABINDE DUZENLENEN OPERASYONLAR VE BOLGESEL KONULAR ELE ALINDI. PUTIN, SURUC'TAKI SALDIRIDA OLEN SIVILLER, SEHIT OLAN ASKER VE POLISLER ICIN TAZIYE DILEKLERINI ILETTI.

Председник Русије Владимир Путин је у данашњем разговору с председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом изјавио да ће наложити својој влади да припреми документа о обнављању трговинско-економских и других односа, саопштио је Кремљ.

„Руски лидер је изјавио да ће наложити влади да уђе у преговоре са одговарајућим турским ресорима како би се обновила узајамно корисна сарадња у трговинско-економским односима и у другим сферама“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да се има у виду и укидање забране посета Турској за руске туристе, које је увела Москва.По речима Путина, Ердоганово писмо створило је претпоставке да се реши „криза“ у билатералним односима и да се започне процес обнове заједничког рада на међународним и регионалним проблемима.

Кремљ је навео да су се лидери договорили да ће се министри спољних послова Русије и Турске срести 1. јула у Сочију, када треба да буде размотрена ситуацију у региону, са акцентом на актуелна питања даљег развоја билатералних односа.

„У целини, разговор је имао пословни, конструктивни карактер, и био је оријентисан на обнављање традиционално пријетељске, вишеструке сарадње“, наводи се у саопштењу.

Данашњи телефонски разговор био је први директни контакт од почетка новембра прошле године и тешке дипломатске кризе између две земље, а Анкара је навела да је разговор био „врло продуктиван“.

Турски председник се у понедељак извинио за тај случај у поруци послатој Путину, саопштио је Кремљ.

Ердогани и Путин су се договорили да се састану, саопштило је турско председништво.

„Понављајући њихово ангажовање за обнову билатералних односа… два лидера су се сложила да остану у контакту и да се састану“ у време које још није одређено, наводи се у саопштењу турског председништва после разговора.

Непосредно пред данашњи разговор са својим турским колегом Путин је упутио саучешће народу Турске због троструког самоубилачког напада на аеродрому у Истанбулу, у којем је, према новом билансу, погинула 41 особа, а 239 је рањено.

Руска агенција ТАСС пише да од договора који ће постићи два председника током данашњег разговора зависити накнаде за турско рушење руског авиона Су-24М.

Турске снаге су у новембру обориле руски војни авион који је наводно током операција у Сирији ушао у вазушни простор Турске, а пилота који се катапулитирао су убиле побуњеничке снаге на територије Сирије. Односи Русије и Турске су се после тога драстично погоршали.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here