Хрватски генерал Слободан Праљак преписао је сву имовину посинку Николи, који је син из првог брака књижевника Горана Бабића који већ годинама живи у Београду.

Праљак и Бабић су иначе обојица одрасли у Херцеговини и били су нераздвојни пријатељи и након одласка на студије у Загреб, о чему је већ раније писала хрватска штампа.

Праљак, који одудара од профила других хашких оптуженика из редова војних команданата, завршио је три факултета. Електротехнику је дипломирао 1970, а 1971. године филозофију и социологију дипломирао је на Филозофском факултету у Загребу.

Године 1972. је дипломирао на Академији за позориште, филм и телевизију.

Он је био најпре позоришни редитељ, а касније је снимио телевизијску серију „Блесан и тулипан“, документарни филм „Смрт пса“, као и филм „Повратак Катарине Кожул“.

Праљак, који је рођен 1945. године, у гимназију је ишао у Широком Бријегу, а био је у истом разреду са некадашњим министром одбране Хрватске Гојком Шушком.

Пријатељство Праљка и Бабића, међутим, завршено је након што је Праљак „преотео“ Бабићу супругу Каћушу. Она је у нови брак довела сина Николу и кћерку Наташу, а њих двоје су одрасли и школовали се уз очуха Слободана.

Док је књижевник Горан Бабић, који је био и високи функционер у комунистичкој Хрватској, напустио Хрватску и Загреб и отишао у Београд 1991. године, Праљак је отишао другим путем на таласу деснице који га је напослетку и одвео у Хаг.

Бабић данас живи у Београду са другом супругом Младенком.

Када је реч о имовини Праљка коју је преписао посинку, он је за собом оставио приличан иметак, укључујући приватизовану фабрику дувана у Љубушком.

Суђење шесторици Хрвата у „случају Прлић“ прекинуто је након што је један од оптужених Слободан Праљак попио отров након што му је изречена пресуда.

Праљку, који је био начелник Главног штаба Хрватског већа одбране (ХВО), изречена је казна од 20 година затвора, након чега је он устао, рекао да одбацује пресуду и наводно „попио нешто из мале чашице“.

„Слободан Праљак није ратни злочинац, с презиром одбијам вашу пресуду“, казао је Праљак.

Његова бранитељка је рекла да је „попио отров“, а неколико тренутака касније су спуштени застори и прекинут директан пренос из суднице.

Трибунал у Хагу претходно је потврдио постојање удруженог хрватског злочиначког подухвата са циљем етничког чишћења делова БиХ.

 

Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here