BEOGRAD – Političku scenu, ali i celokupno društvo Srbije, ustalasao je poziv predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, na tzv. unutrašnji dijalog o pitanju Kosova i Metohije, a tim povodom, redakcija portala Komersant.rs je pokušala da afirmiše taj dijalog i na jednom mestu sabere stavove onih srpskih političara koji generacijski predstavljaju političare od kojih se očekuje da u budućnosti rukovode političkim kormilom Srbije. Evo šta neki od njih imaju da poruče po pitanju Kosova, te Vučićevog poziva na dijalog po tom pitanju…

Miljan Damjanović

Miljan Damjanović, kandidat za gradonačelnika Beograda i predsednik beogradskog okružnog odbora SRS-a, kaže da pozivom na dijalog o Kosmetu, Vučić zapravo najavljuje de fakto priznavanje lažne države Kosovo.

„Nije slučajna izjava Brnabićke da će za severni deo KiM tražiti dodatnu autonomiju, a da će se u kasnijoj fazi u Briselu pregovarati o statusu. Ovo isto najavljuje i Vučić samo mnogo perfidnije. Priprema javno mnjenje i narod u celini na „težak“ korak, a to je de fakto priznavanje lažne države. On je već saopštio, između redova, da je kraj, a sada sledi medijska priprema terena na duže staze.“ – kaže Damjanović u izjavi za Komersant.rs.

„Mi, srpski radikali, smo na žalost ponovo bili u pravu i na vreme smo građane Srbije upozoravali da su Briselski sporazumi uvod u nezavisnost i da će naprednjaci završiti posao koji su započele DOS-manlije. Vučić je samo nastavio politiku DOS-a po svim pitanjima, a po pitanju KiM otišao je i korak dalje tako da ne čude njegovi srdačni razgovori s Tačijem!“ – dodao je Damjanović.

Ivan Ivanović

Predsednik Srpskog narodnog pokreta Naši, Ivan Ivanović, poznat po mnogobrojnim akcijama za odbranu Kosmeta, kaže da je dijalog moguć samo u okviru rezolucije 1244 i Ustava Republike Srbije.

„Dijalog o Kosovu i Metohiji može se voditi samo u okviru rezolucije 1244 i Ustava Republike Srbije, svaki drugi pokušaj koji za cilj ima prekrajanje granica Srbije, a pod plaštom poboljšanja kvaliteta života Srba na KiM i ostalih lagarija i igrarija neće dobro proći. I ranije je bilo političara koji su pod pritiscima zapada sebe proglašavali za „mesije“ koje će razrešiti „kosovski čvor“, pa im se to žestoko obilo o glavu.“ – kaže Ivanović.

„Bez obzira koliki su pritisci, bez obzira kakve su pretnje, neka se niko ne igra glavom da Kosovo i Metohiju pokloni šiptarskim teroristima. Nikakve maske, pakovanja u oblande, laži i medijske manipulacije neće mu pomoći. To je crvena linija koja ne sme da se pređe. Kosovo i Metohija ne koče Srbiju na putu ka EU, već je to izbor političara da po svaku cenu srljaju u nešto, za šta i sami znaju da se raspada. Srbija nikada neće ući u EU, a čak kada bi i ušla tamo nas ne bi čekali med i mleko već još veća ekonomska propast i nove ucene. Vlada Srbije ako nije sposobna da zaštiti svoju teritoriju i suverenitet neka proglasi okupaciju Kosova i Metohije, i javno građanima kaže kakve ucene dolaze od strane zapadnih sila.“ – poručuje lider Naših.

Miroslav Parović

Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta, za Komersant kaže da su on i njegova politička stranka spremni za dijalog koji je iniciran od strane predsednika Srbije, ističući da se ne sme odustati od legitimnih interesa Srbije, te da dijalog treba da bude instrument za jačanje državne pozicije.

„Kao politička stranka i ja kao najmlađi politički lider u zemlji, izražavamo spremnost da uzmemo učešća u dijalogu o Kosovu i Metohiji koji je iniciran od strane Predsednika Srbije. Smatram da je za sve veoma važno da razgovorom dođemo do konsenzusa i da time ojačamo državne pozicije.“ – kaže Parović za Komersant.

„Unutrašnji dijalog o KiM ne sme poslužiti kao izgovor za odustajanje od dalje borbe za naše legitimne interese i baš zbog toga ćemo mi u narednom periodu izaći sa nizom konkretnih i konstruktivnih predloga.“ – dodao je on.

Miša Vacić

Bivši savetnik u Vladi Srbije za Kosovo i Metohiju, istaknuti srpski nacionalista i čovek sa dugogodišnjim iskustvom u borbi za očuvanje snažne srpske politike po pitanju Kosmeta, Miša Vacić, poručuje da „sve osim spremnosti da se ratuje za Kosmet predstavlja veleizdaju“, te upozorava na predstojeći žestok napad prozapadnih struja u Srbiji koje će iskoristiti „dijalog“ za nametanje antisrpskih političkih platformi.

„U vezi poziva Predsednika republike Aleksandra Vučića za otvaranje unutrašnjeg dijaloga na Kosovu, smatram da je to dobra prilika da srpski narod nedvosmisleno iskaže stav da nema predaje, da je bez dvoumljenja Kosovo neotuđivi deo Srbije. Podržavam predsednikovu inicijativu i pozivam prevashodno srpske nacionaliste da se mobilišu u veliku i snažnu kampanju, kojom bi se jasno izrekao stav da je srpski narod spreman i vrlo rad da ratuje za Kosmet! Da Kosovo i Metohija su bili, jesu i biće neodvojivi deo otadžbine. “ – kaže Vacić za Komersant.

„Sa druge strane nas očekuje jaka kampanja defetizma NVO, liberala i zapadnih medija, kako je Kosovo kamen oko vrata Srbije, da guši Srbiju, da šteti Srbiji. Te besmislene veštački forsirane gluposti narod ne prihvata, ali ipak je od krucijalne važnosti da rodoljubiva javnost da svoj jasan stav kao odgovor na kampanju antiustavnih i antidržavnih plaćenika. Sve manje od spremnosti da se ratuje za Kosmet je jasna veleizdaja. Zato ne sme biti sujete između nacionalnih grupacija, međusobnih napada ili trošenje energije u napade na institucije. Već da se pokrene pozitivna kampnja prema predsedniku, vladi, skupštini, SANU, SPC i celokupnom narodu kako bi svi zajedno ustavobraniteljski, državotvorno i jedino pravedno poručili: Kosmet je bio, jeste i biće srpski!“ – jasan je Vacić.

Srđan Nogo

Srđan Nogo, narodni poslanik i jedan od vodećih ljudi Srpskog pokreta Dveri, u izjavi za Komersant.rs, kaže da bi dijalog imao smisla samo ukoliko bi okupio sve društvene faktore i to ukoliko postoji namera da se prekine izdajnička politika i napravi zaokret u potpuno drugom pravcu.

„Najpre podsećam da postoji zvaničan zahtev Dveri da se održi sednica Skupštine na temu Kosova i Metohije, ali vladajuća većina odbija da dozvoli tu sednicu, te čudi sada poziv na nekakav novi unutrašnji dijalog. Ovaj predlog bi mogao da ima smisao samo ako bi svi učesnici dijaloga – politički subjekti, Crkva, nacionalne institucije –učestvovale na razgovorima zajedno, i ako iz toga postoji namera da se skupi snaga za prekid izdajničke politike i potpuni zaokret u drugom pravcu.“ – kaže Nogo.

„Već pet godina SNS i Aleksandar Vučić vode katastrofalnu politiku predaje nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji, koja je dovela do Briselskih sporazuma i gašenja svih institucija Srbije n KiM, uspostavljanja granice prema Kosovu i davanja daljih atributa suvereniteta južnoj srpskoj pokrajini – status pregovarača na najvišem nivou, pozivni broj, prijem u međunarodne institucije poput MOK-a, itd. Stoga Vučićev poziv na dijalog oko KiM najviše liči na njegov pokušaj da pripremi javnost za priznanje Kosova i izbacivanje KiM iz ustavne preambule. Vučić sada pokušava da pripremi teren za to i da u sopstvenu izdaju Kosova uvuče i druge delove srpskog društva. Dveri će se tome snažno suprotstaviti jer se o predaji dela naše državne teritorije ne može voditi dijalog, a očito je da je dovršavanje procesa predaje Kosova i Metohije razlog zapadne podrške Vučiću da u Srbiji može da radi šta hoće: zatvara medije, krade na izborima i leži u kriminalu i korupciji.“ – dodaje Nogo.

„Mi nećemo učestvovati u pozorišnim i medijskim predstavama, niti biti ikebana i lažni alibi za nastavljanje izdajničke politike. Naš stav je jasan – prvi koraci u politici prema KiM zahtevaju poništavanjevprotivustavnih briselskih sporazuma, prekid svakih razgovore pod ingerencijom EU i angažman na obnavljanju i jačanju institucija Srbije na KiM.“ – poručuje Nogo.

Izvor: komersant.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here