Срби на Косову и Метохији сматрају да је дошло време за завршетак градње православног храма Христа Спаситеља у Приштини. Поготово, што је испитивањем терена због сумњи о постојању масовне гробнице, доказано да црква не представља место злочина. Албански представници имају мало другачије виђење будућности цркве.

Нема више аргумената да се одуговлачи са довршетком православног храма, уверени су представници Срба. Кажу да је иницијатива за довршетак градње храма покренута. Имају и идеју шта за почетак треба урадити.

„Ми ћемо сигурно у наредном периоду разговарати да се за почетак постави грађевинска ограда и да на тај начин мало више обезбедимо тај објекат, и да након тога у каснијим фазама кренемо у изградњу храма“, каже Бранимир Стојановић, потпредседник косовске владе.

За несметан довршетак градње храма потребне су безбедносне гаранције централних институција, а иyмеђу осталог и већинске албанске заједнице. Искуство из 2004. године је такво да је једина православна црква у Приштини, Свети Никола била спаљена. Албански представници у институцијама кажу да је довршетак градње храма Христа Спаситеља политичко питање. Представници цивилног друштва имају своје виђење будућности цркве.

„Моја идеја је била да се промени намена цркве, да она буде музеј цивилних жртава рата, или ратова, без разлике на националност јер сви ратови доносе жртве“, каже правник Азем Власи.

Власи преноси да Албанци на цркву гледају као заједнички подухват Милошевићеве власти и Српске православне цркве, који су координирано, како каже, водили антиалбанску политику. Додаје да земљиште на којем је црква, припада Универизитету. Срби тврде другачије.

„Катастарске књиге су то показале да је то локација која припада храму Христа Спаса и да је то земљиште које припада Српској православној цркви“, рекао је Вељко Одаловић из Комисије за нестале.

Подаци о својини земљишта око цркве су, каже Одаловић, актуелизовани када се недавно трагало због сумње о масовној гробници око храма.

Представници Срба истичу ко треба најпре да подржи довршетак храма.

„Свакако да је то локална самоуправа, важно је и министарство просторног планирања, које то такође треба да подржи. И цела влада са премијером и замеником премијера, а свакако и када би се господин Тачи огласио то не би било лоше“, сматра Бранимир Стојановић.

Објекат православног храма у Приштини, био је од сукоба на овамо стециште бескућника, коришћен је као јавни нужник. Тренутно, улази у храм затворени су металним шипкама.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here